Gavēt vai negavēt? Un kā to darīt, lai nekaitētu sev
Kristīgajā pasaulē gavēnis saistās gan ar Adventes, gan Lieldienu laiku. Cik dzīvas gavēņa tradīcijas ir mūsdienās un ko par to saka dietologi Lolita Neimane un Atis Tupiņš?
Gavēnis vairumam no mums asociējas ar atsacīšanos no gaļas,
alkohola, našķiem vai pilnīgām atslodzes dienām diētas vai
veselības nolūkos un, bieži pat īsti neaizdomājamies par īsteno
gavēņa jēgu un būtību.
Tas ir iekšējās attīrīšanās laiks, lai sajustu un spētu patiesi un
no sirds izbaudīt Ziemassvētkus to īstenajā būtībā, jo bieži
ikdienišķi ierastajā steigā paskrienam garām patiesi būtiskām
lietām, sajūtām un norisēm mūsu un mums tuvo cilvēku dzīvēs.
Gavēņa būtība ir atsacīties no lietām, kuras visvairāk kārojas, tāpēc cilvēks var pats izvēlēties aizliegumus, kas būs tieši viņa gavēņa „ēdienkartē”.
Jebkura gavēņa laikā pieaug cilvēka jūtība, spēja domāt un uztvert
pasauli dziļāk. Tāpēc gavēnis ir daudzu reliģijas sistēmu
sastāvdaļa, tomēr, kā garīgas attīrīšanās ceļš gavēnis tikpat labi
ir izmantojams arī ārpus jebkādas reliģijas. Tā ir pievēršanās sev,
ko pavada meditācijas (ieklausīšanās sevī), klusums un miers. Īpaši
piemērots gavēnis ir brīžos, kad jāpieņem svarīgi lēmumi vai arī,
kad ikdienas stress ņem virsroku un temps kļuvis par ātru, šai
brīdī varbūt ir vērts apstāties, attīrīt sevi no liekā un
ieklausīties sevī.
Ne tikai gaļa
Atsacīšanos no gaļas ir tradicionālais uzskats, taču gavēņa būtība
ir atsacīties no lietām, kuras visvairāk kārojas, tāpēc cilvēks var
pats izvēlēties aizliegumus, kas būs tieši viņa gavēņa
„ēdienkartē”. Tā, piemēram, daudzi katoļi gavēņa laikā atsakās no
saldumiem un/vai visām citādiem kārumiem un baudu izraisošām vielām
– kafijas, tējas, alkohola, cigaretēm vai seksa. Citi izvēlas
ierobežot pie televizora pavadīto laiku, mūzikas klausīšanos vai
ballīšu apmeklēšanu. Tā iespējams gavēņa laiku individualizēt,
ticīgie gavē tik ilgi un tādā veidā, kā uzskata par pareizu.
Kristīgās tradīcijas
Kristietības vēsturē gavēņa tradīcijām iespējams izsekot līdz
4.gadsimtam mūsu ērā. Viduslaikos pirmsziemassvētku gavēnis ilga 40
dienas un sākās pēc 11. novembra – Mārtiņdienas. Mūsdienās gavēņa
jēdziens kristietībā vairāk tiek attiecināts uz Lieldienu gavēni.
Tomēr, par gavēni runā visas garīgās mācības, daža no konfesijām
runā arī par pirmsziemassvētku gavēni.
Visplašāk par gavēni runā Pareizticīgā baznīca,
kas kā vienu no daudzdienu gavēņiem min Ziemassvētku (Filipa)
gavēni, kurš sākas nākošajā dienā pēc apustuļa Filipa svētkiem un
vienmēr iekrīt vienos un tajos pašos datumos: 28 novembris – 7.
janvāris (pēc jaunā stila).
Ļoti stingri ievērojams vienas dienas gavēnis Pirmssvētku
(Ziemassvētku) vakarā – 5./18. janvārī.
Evanģēliski luteriskā baznīca
Kā zināms, Baznīcas gads sākas ar Adventes laiku – četru nedēļu
ilgu Kristus gaidīšanas laiku pirms Ziemassvētkiem. Tas
tradicionāli bijis gavēņa laiks, kad cilvēki gatavojušies Kristus
atnākšanai mūsu pasaulē. Adventa laika krāsa ir violetā, norādot,
ka gaidāma ķēniņa ierašanās, kā arī uzsverot gavēņa laika
nozīmi.
Mācītājs Juris Cālītis gan teic, ka kristīgajā domāšanā gavēnis
vairāk saistīts ar Lieldienu laiku. „Būtiskākais un emocionāli
spēcīgākais notikums kristīgā izpratnē ir Lieldienas un Kristus
krustā sišana un augšāmcelšānās, Ziemassvētki šeit nespēlē tik
emocionāli nozīmīgu lomu. Līdz ar to arī Adventes laiks un ar to
saistītais gavēnis ir ar mazliet citu nozīmi – tas ir ilgu,
gaidīšanas un sagatavošanās laiks Kristus ienākšanai šajā pasaulē.
Adventes laika gavēnis mums liek pārdomāt – kādā veidā mana dzīve
ir saistīta ar to, ka Dievs ir tepat, man līdzās, nevis kaut kur
tālu.
Tā kā šis laiks ir ļoti komercializējies, aizvien grūtāk aiz šīs
ļoti aktīvās un krāsainās komercijas kļūst uztvert kristīgo
Ziemassvētku vēsti un sajūtu un tāpat arī ievērot baznīcas noteiktu
gavēni cilvēkiem mūsdienās ir grūti, un, manuprāt, to nevajadzētu
uztvert kā kaut ko kanonisku, tā ir katra paša brīva izvēle vai un
kā to realizēt.”
Ramadānā saskaņā ar Korānu laikā starp saules lēktu un saules rietu musulmaņiem ir aizliegtas jebkādas ķermeniskās baudas, tai skaitā šķidras vai cietas pārtikas uzņemšana, ūdens dzeršana, dzimumattiecības un smēķēšana.
Romas katoļu baznīca runā tikai par Lieldienu
gavēni, Adventes laiku nesasitot ar gavēni.
Katoļu ticībā gavēņa laikā jāsamazina gan maltīšu skaits, gan to
apjoms. Minēto gavēņu laikā ir dienas, kad jāievēro stingrāki
nosacījumi, un dienas, kad tie ir vieglāki: vieglākā forma ir
atteikšanās no sauszemes dzīvnieku produktiem, stingrākā –
attiekšanās no jebkuriem dzīvnieku izcelsmes produktiem, izņemot
medu un jūras produktus, eļļas un, protams, alkohola, pie tam ēst
nedrīkst vairāk kā divas reizes dienā.
Islāma tradīcijā gavēnis ir īpaši stingrs. Gavēņa
laiku sauc par ramadānu, kas gan nav saistīts ar ziemu un laiku
pirms Ziemassvētkiem. Ramadānā saskaņā ar Korānu laikā starp saules
lēktu un saules rietu musulmaņiem ir aizliegtas jebkādas
ķermeniskās baudas, tai skaitā šķidras vai cietas pārtikas
uzņemšana, ūdens dzeršana, dzimumattiecības un smēķēšana. Papildus
gavējošajiem jārūpējas par to, lai neuzsāktu strīdus ar
līdzcilvēkiem, nemelotu, nebaumotu un nežēlotos.
„Atturēšanās no ēdiena dāvā cilvēkam zināšanas par viņu pašu”
– tā ir Budas atziņa, pie kuras viņš esot nonācis
kāda sava gavēņa laikā. Gavēšanu budisma praksē izmanto, lai
padarītu prātu skaidrāku. Budistiem nav īpašu gada periodu vai
kalendāra dienu, kad vajadzētu atturēties no ēdiena, – jebkurš, kas
pievērsies budismam, var atturēties no ēdiena vienmēr, kad uzskata
to par nepieciešamu sava garīgā ceļa veikšanai. Vairāk vai mazāk
stingrs gavēnis tiek ieturētas, veicot padziļinātas meditāciju
prakses – retrītus.
Diētas ārstu ieteikumi
Izklausās vilinoši? Atliek vien noskaidrot, kā gavēnis ietekmē mūs
fiziskā izpratnē, mūsu veselību un ķermeni un, ko par to saka mūsu
uztura speciālisti.
Diētas ārste Lolita Neimane par gavēni runājot, ir
mazliet skeptiska: „Lai arī neesmu aktīva kristiete, es sevi
pieskaitu pie luterāņiem, bet luterāņi gan nav aktīvi gavētāji.
Mans uzskats ir, ka par veselīgu uzturu un veselīgu dzīvesveidu ir
jādomā ikdienā, tam jākļūst par dzīves moto, jo atturēšanās vienu
mēnesi gadā neko būtisku cilvēkam nesniegs. Īpaši, ja cilvēks allaž
ir ēdis pilnīgi neveselīgi un tad pēkšņi uz vienu mēnesi „kļūst
labs”, atturas no visa. Tā var nonākt slimnīcā! Atturēties gavēnī
no gaļas? Viss ir atkarīgs no tā, kā gaļa ir sagatavota – ja
veselīgi, tad, manuprāt, nav iemesla no tās atteikties. Pastāv mīts
– ja neēdīšu gaļu, būšu tieva. Bet tā tas nav! Jo diētās nekad
neatsakās no gaļas, tā mūsu uzturā ir nepieciešama. Es aicinu ēst
veselīgi katru dienu!”
Diētas ārsts Atis Tupiņš nesaskata nekā slikta
apstāklī, ka cilvēks atsakās no kādām lietām, kuras ļoti kārojas,
gaļas, saldumiem vai kā cita: „Nekādu kaitējumu cilvēks ar to savai
veselībai un pašsajūtai nonodarīs. Kādēļ gan ne! Jautājums ir, ko
mēs katrs saprotam ar vārdu – gavēnis?”
Ja padomā ir pilnīga badošanās, tā jau būs nopietnāka saruna. Pirms
šāda pasākuma noteikti ieteiktu konsultēties ar ārstu un uztura
speciālistu. Ja vēlaties badoties, ir vairākas lietas, kas jāņem
vērā, piemēram, jāatceras, ka dienā jāizdzer 2,5-3,5 litri
šķidruma, ūdenim var pievienot svaigi spiestu citrona sulu un medu,
lai organisms saņemtu kaut minimālu devu nepieciešamo vielu.
Ieteiktu neizslēgt arī tēju vai kafiju, ņemot vērā, ka badošanās
būtiski pazemina asinsspiedienu.
Ar badošanos jāuzmanās, ja ir kādas hroniskas saslimšanas, pazemināts asinsspiediens, kuņģa, aknu vai nieru darbības problēmas.
Vēl viena alternatīva, vai mazais gavēnis ir, atslodzes diena. Šeit
atcerēsimies, ka tā nav diena, kad badojamies, bet ēdam veselīgi.
Šeit ir neskaitāmi varianti. Pamatdoma ir – mēs izvēlamies vienu
produktu (veselīgu!), kuru izvirzām par atslodzes dienas galveno
produktu, kuru ēdam daudz, cik tik gribas. Papildus ēdam arī citus
veselīgos produktus. Atsākamies no piedegušiem, eļļā ceptiem,
trekniem, saldiem produktiem, sāls un ierobežojam garšvielas
(izņemot dabīgās).”
Pirmsziemassvētku laikā dakteris Tupiņš tematiskai atslodzes dienai
iesaka kā galveno produktu izvirzīt, piemēram, mandarīnus, kurus
ēdam, cik kārojas, tāpat dārzeņus (svaigus, vēlams, Latvijā
audzētus) – ēdam bez ierobežojumiem, varam apēst arī kādu vārītu
vai cepeškrāsnī ceptu kartupeli, tas neskādēs. Garšvielas –
nedaudz, eļļu – nedaudz varam pielikt pie salātiem. Dzeram daudz
šķidruma –sulas, tējas, ūdeni, kas labāk garšo.
Kā redzam, pamatideja ir viena, bet pieejas dažādas. Domāju,
būtiskākais ir mūsu katra iekšējā sajūta, ja ir sajūta, ka gribas
šo pārbaudījumu veikt, cilvēks pats vislabāk zinās kā tieši tas
realizējams. Galvenais – klausi savām sajūtām un esi gatava
ieskatīties dziļāk, sevī, pasaulē, cilvēkos un procesos.
Izziņa
Advents tulkojumā no latīņu valodas nozīmē 'atnākšana'. Baznīcas
tradīcijā pirms lielākajiem svētkiem — Kristus dzimšanas un
augšāmcelšanās no nāves — ticis ievērots īpašs sagatavošanās
laiks.