Svētki bez stresa: 5 soļi, kā plānot ēdienkarti, un 2 vienkāršas receptes

Laiks pirms svētkiem nereti saistās arī ar zināmu stresu – vienalga, vai runa par tuvojošos dzimšanas dienu, Ziemassvētkiem vai citu atzīmēšanas vērtu datumu. Kā vislabāk saplānot svētku galdu, lai neradītu sajūtu, ka kaut kas trūkst vai arī nav pabeigts? Zemāk ieteikumi, kas man ir palīdzējuši saplānot svētku maltītes galdu.
Laicīga plānošana un palīgu organizēšana - panākumu atslēga mierīgiem svētkiem!

FOTO: Shutterstock.com

Laicīga plānošana un palīgu organizēšana - panākumu atslēga mierīgiem svētkiem!

Padomus un divas receptes piedāvā Eva, divu dēlu mamma no Liepājas, kurai darbošanās virtuvē ir aizraušanās.

 

1.Kur svinēsim?

Ja atbilde ir restorānā, tad, protams, vienīgās raizes ir laicīgi rezervēt galdiņu vai jau iepriekš pieteikt vēlmes par ēdienu. Ja ģimenē ir izlemts, ka dosieties pie kāda ciemos, tad noteikti der painteresēties, ko paņemt līdzi kā “groziņu”. Ja paredzēta kopīga sanākšana, tad vislabāk savā starpā vienoties, ko katrs atnesīs sev līdzi. 

 

2. Saplāno mielasta galdu jau vismaz nedēļu iepriekš!

Visvairāk rūpes namamātei, ja viņa izlemj, ka tomēr svētku galdu sagatavos pati. No savas pieredzes varu ieteikt paņemt papīra lapu, apsēsties un nedaudz padomāt, ar ko palutināt savus viesus. Parasti šo plāna daļu daru aptuveni kādu pusotru nedēļu pirms svinību dienas. Noteikti der arī apvaicāties mājiniekiem – varbūt ir kādas īpašas vēlmes, kā viņus varētu palutināt. 

Protams, namamātei nav vienai jāuzņemas visa svētku maltītes sagatavošana – iesaistiet viesus, iepriekš vienojoties, ko katrs paņem līdzi.

 

3. Sastādi nepieciešamo produktu daudzumu!

Vispirms saraksta vēlamo ēdienu sarakstu. Der padomāt, lai nav tikai smaguma sajūtu radoši ēdienu, tādēļ uz galda noteikti jāatstāj vieta svaigiem dārzeņiem ar kādu mērcīti, kā arī augļiem. Tad attiecīgi ēdieniem veidot sarakstu ar nepieciešamajiem produktiem, noteikti pierakstot klāt arī nepieciešamo daudzumu. Pirms dodies uz veikalu, pārskati, vai mājās jau ir atrodams kāds no nepieciešamajiem produktiem. Noteikti der pārbaudīt, ka ir vajadzīgais daudzums, lai pirms svētku vakarā neattaptos, ka kūkai pietrūkst kāda ola vai saujiņa miltu.

 

4. Ieplāno iepirkšanās dienu vai laiku, vadoties pēc saviem paradumiem

Kad iepirkuma saraksts izveidots, vēlams jau laicīgi izdomāt, kuru dienu labāk veikt iepirkšanos, vadoties pēc saviem paradumiem. Ir, kam šķiet ērti visu nopirkt vienā reizē. Taču ir arī cilvēki, kas labprāt iepirkšanos sadala vairākās daļās, skatoties arī no tā, cik iepirkšanās vietas jāieplāno un citiem plāniem. Mūsdienās ļoti laiku ietaupa arī iespēja pasūtīt uz mājām.

 

5. Sadali sagatavošanās darbus un iesaisti palīgus

Man patīk arī sadalīt darbiņus pa dienām. Talkā atkal balta papīra lapa un sarakstu lietas, kas jāsagatavo, jāuztaisa vai jāizvāra. 

Piemēram, rasolam kartupeļus var izvārīt divas dienas pirms svētkiem, gaļu iemarinēt iepriekšējās dienas vakarā

 – tas gan nozīmē, ka produktiem gatavošanas dienā ir jau jābūt mājās. Atceries arī par mazajiem virtuves palīgiem – bērni labprāt iesaistās palīdzēšanas darbos. Turklāt tas iemāca viņos patstāvību un prasmi gatavot ēdienu. Visa panākumu atslēga – laicīga plānošana. Tad arī svinību diena paies mierīgāk.
 

 

Kraukšķīgie salāti

Reklāma
Reklāma

 

 

Nepieciešams:

  • Ledussalāts
  • Mazo ķirštomātiņu iepakojums
  • Svaigs gurķis
  • Konservēti ananāss (1 mazā bundža)
  • 2 vistas filejas
  • Uzkodu grauzdiņi paciņā
  • Avokado
  • Dažas ēdamkarotes grieķu jogurts
  • Nedaudz citrona sulas.

 

Salātu pagatavošana

  1. Sagatavo vistas filejas – sagriež gabaliņos, liek bļodā un pievieno garšvielas (sāls, saldās paprikas pulveris, melnie maltie pipari). Samaisa un atstāj uz dažām minūtēm savilkties garšām.
  2. Cep uz sakarsētas pannas eļļā, pievienojot klāt arī dažas ēdamkarotes sojas mērces. Atdzesē.
  3. Nomazgā dārzeņus un salātus. Ledus salātus nav nepieciešams griezt – tos ļoti ērti var “saplēst” gabaliņos.
  4. Nomizo un sagriež gurķi, tomātus pārgriež uz pusēm. Sagriež smalkāk konservētos ananāsus.
  5. Lēzenā bļodā kārto salātus – vispirms sasmalcināto ledus salātu, tad gurķi, tomātus un konservēto ananāsu.
  6. Kā nākamo liek vistas filejas gabaliņus un pašā augšā grauzdiņus.
  7. Mērci sagatavo un pasniedz atsevišķi, lai salāti saglabātu kraukšķīgumu.
  8. Avokado saspaida ar dakšiņu, pievieno grieķu jogurtu, lai veidotos pabieza masa.
  9. Iespiež nedaudz citrona sulu, pieber sāli un piparus pēc vēlēšanās.

 

 

Biezpiena deserts

 

 

4 – 6 porcijām nepieciešams:

  • 150 g biezpiena (der gan vājpiena, gan pilnpiena)
  • 90 g cukura
  • 40 g kokosriekstu skaidiņas
  • 200 ml saldais krējums

Mērcei:

  • 400 g saldētu ķiršu
  • 200 ml ūdens
  • 4 ēdamkarotes želejas cukura.

 

Pagatavošana

  1. Ķiršus kopā ar ūdeni uzkarsē katliņā. Kad tie ir dažas minūtes pavārījušies, tos saspaida vai nedaudz sablendē.
  2. Pieber klāt želejas cukuru, vārot maisa, līdz cukurs izkusis. Ja mājās nav želejas cukurs, to var iebiezināt arī ar kartupeļu cieti, tad noteikti pie ķiršu vārīšanas jāpievieno klāt cukurs.
  3. Mērci atdzesē. Šis deserts arī ļoti gards, ja ķiršu mērces vietā izmanto blendētas zemenes.
  4. Sagatavo krēmu – ja biezpiens graudains, to saspaida ar dakšiņu.
  5. Liek visas sastāvdaļas bļodā un saputo līdz masa stingra. Krēmu atdzesē ledusskapī.

 

Lai izdevušies svētki!

Saistītie raksti