Piecas karaliskas putru receptes brokastu galdam
Lai dažādotu putras baudīšanas iespējas, Dobeles dzirnavnieks sadarbībā ar kulinārijas bloga upene.lv autori Anniju Mihelsoni piedāvā piecas karaliskas putras receptes.
Četru graudu pārslu putra ar vīģēm, godži ogām un
karamelizētiem valriekstiem
Izejvielas:
- 1/2 glāze Dobeles 4 graudu pārslu
- 1 1/2 glāze rīsu-kokosriekstu piena
- 1 ēd.k. godži ogu
- 1 svaiga vīģe
- 1/4 ābola
- 1/2 glāze valriekstu
- 1 sauja brūkleņu
- 1 ēd.k. kokosriekstu eļļas
- 2 ēd.k. dateļu sīrupa
- 2 ēd.k. medus
- 2 ēd.k. brūnais cukura
- 1/3 sulas no vidēji liela apelsīna
Pagatavošana:
1. Katliņā liek vārīties rīsu-kokosriekstu pienu, pievieno pārslas,
vāra 2-3 minūtes, pēc tam uzliek vāciņu un ļauj putrai
uzbriest.
2. Kamēr putra vārās, pagatavo karamelizētos riekstus – uzkarsētā
pannā ieber riekstus un nedaudz tos apgrauzdē, tad pievieno
kokosriekstu eļļu, kad tā izkususi, pievieno saldinātājus – dateļu
sīrupu, medu un cukuru. Visu karamelizē, līdz izveidojas brūngana
karamele, pēc tam izspiež apelsīna sulu, trešdaļu no tās pievieno
karamelizētajiem riekstiem. Apmaisa un ļauj šķidrajai karamelei
sacietēt.
3. Putru liek bļodā. Sagriež smalkās šķēlītēs ābolu un izkārto to
bļodiņā virs putras, blakus izkārto arī pārējās piedevas –
valriekstus, vīģes, godži ogas un brūklenes.
4. Visam pa virsu pārlej pāri palikušo karameli, kas nav
sacietējusi uz riekstiem.
Ātri vārāmo auzu pārslu putra ar karamelizētiem
bumbieriem, avenēm un lazdu riekstu karameli
Izejvielas:
- 1/2 glāze Dobeles ātri vārāmo eko auzu pārslu
- 1 1/2 glāze rīsu-lazdu riekstu piena
- 1/2 glāze lazdu riekstu
- 1/2 bumbiera (šķēlītēs)
- 1 sauja svaigu vai saldētu aveņu
- 1 ēd.k. čia sēklu
- 1/2 tējk. kanēļa
- 2 žāvētas aprikozes
- svaiga piparmētru lapiņa
- 1 ēd.k. kokosriekstu eļļas
- 4 ēd.k. dateļu sīrupa
- 2 ēd.k. medus
- 2 1/2 ēd.k. brūnā cukura
Pagatavošana:
1. Katliņā liek vārīties rīsu-lazdu riekstu pienu, pievieno
pārslas, vāra 2-3 minūtes, pēc tam uzliek vāciņu un ļauj putrai
uzbriest.
2. Kamēr putra vārās, pagatavo karamelizētos riekstus – uzkarsētā
pannā ieber riekstus un nedaudz tos apgrauzdē, tad pievieno
kokosriekstu eļļu, kad tā izkususi, pievieno saldinātājus – 2 ēd.k.
dateļu sīrupa, medu un 2 ēd.k. cukura. Visu karamelizē, līdz
izveidojas brūngana karamele. Riekstus izklāj uz cepamā papīra,
ļauj karamelei sacietēt.
3. Uz pannas izkārto bumbieru šķēlītes, pārber ar 1/2 ēd.k. cukura
un pārlej ar 2 ēd.k. dateļu sīrupa. Karamelizē no abām pusēm, līdz
tie kļūst mīksti.
4. Putru liek bļodā, pa virsu izkārto bumbieru šķēlītes, pārber ar
riekstiem, avenēm un gabaliņos sagrieztām aprikozēm. Visu pārber ar
čia sēkliņām un dekorē ar piparmētras lapiņu.
Griķu pārslu putra ar karamelizētiem banāniem, mandeļu
sviestu un šokolādi
Izejvielas:
- 1/2 glāze Dobeles dzirnavnieka griķu pārslu
- 1/2 glāze rīsu-mandeļu piena
- 1 banāns
- 1 sauja svaigu vai saldētu melleņu
- 2 ēd.k. šokolādes skaidiņu
- 2 ēd.k. mandeļu sviesta
- Sauja mandeļu skaidiņu
- 3 šķipsniņas kaltētu zemeņu
- 1 ēd.k. medus
- 1/2 tējk. brūnā cukura
Pagatavošana:
1. Katliņā liek vārīties rīsu-mandeļu pienu, pievieno pārslas, vāra
2-3 minūtes, pēc tam uzliek vāciņu un ļauj putrai uzbriest.
2. Nomizo banānu, sagriež to gareniski uz pusēm, apsmērē no abām
pusēm ar medu un pārber ar cukuru. Liek uz pannas un karamelizē,
līdz tas kļuvis brūngans un mīksts.
3. Putru liek bļodā, virs tās izkārto banānu un uzliek mandeļu
sviestu. Pārber ar mellenēm, šokolādes un mandeļu skaidiņām un
kaltētām zemenēm.
Miežu pilngraudu putra ar smiltsērkšķu mērci, mellenēm un
kanēli
Izejvielas:
- 1/2 glāze Dobeles dzirnavnieka miežu pilngraudu pārslu
- 1 1/2 glāze rīsu piena
- 150 ml ūdens
- 2 saujas smiltsērkšķu
- 2.5 ēd.k. brūnā cukura
- 4 ēd.k. medus
- 1 sauja svaigu vai saldētu melleņu vai kazeņu
- 1/2 tējk. kanēļa
- 1 svaiga vai 3 žāvētas plūmes
Pagatavošana:
1. Katliņā ieber smiltsērkšķus, pievieno nedaudz ūdens, kā arī
cukuru un medu. Vāra 5-7 minūtes, līdz cukurs ir izkusis, bet ūdens
– nostājies.
2. Smiltsērkšķu mērci sablendē un izkāš caur sietiņu, ļauj nedaudz
atdzist.
3. Katliņā liek vārīties rīsu pienu, pievieno pārslas, vāra 2-3
minūtes, pēc tam uzliek vāciņu un ļauj putrai uzbriest.
4. Putru liek bļodā, pārlej ar mērci, virs tās izkārto plūmes un
mellenes vai kazenes. Visam pārber kanēli.
Pilngraudu auzu pārslas ar mango, zemesriekstu sviestu un
pīniju riekstiem
Izejvielas:
- 1/2 glāze Dobeles pilngraudu auzu pārslu
- 1 1/2 glāze auzu piena
- 1/4 svaiga ābola
- 1/4 mango
- 2-3 ēd.k. zemesriekstu sviesta
- 2 ēd.k. pīniju jeb ciedru riekstu
- 3 svaigas vai saldētas zemenes
- 1/2 tējk. Kanēļa
Pagatavošana:
1. Katliņā liek vārīties auzu pienu, pievieno pārslas, vāra 2-3
minūtes, pēc tam uzliek vāciņu un ļauj putrai uzbriest.
2. Liek putru bļodā. Smalkās daiviņās sagriež ābolu un mango,
izkārto tos virs putras. Vidū liek zemesriekstu sviestu un izkārto
gabaliņos sagrieztas zemenes, pārber ar kanēli un ciedru
riekstiem.