5 ātras un sātīgas sviestmaižu receptes skolēna launaga kārbiņai katrai skolas dienai
Bērna launaga kārbiņa ik rītu vecākiem var sagādāt galvassāpes – ko lai tajā ieliek, lai bērns labprāt ēstu? Pēdējā laikā, pieaugot kvalitatīvās maizes piedāvājumam, launaga kārbiņas klasika – sviestmaizes – ir atkal populārāko ēdienu topā.
Tādēļ ēdienu blogeris un divu bērnu tēvs Kaspars Virsnītis
iesaka, kā tās pagatavot un iepakot.
Galvenā sviestmaižu sastāvdaļa ir maize. Daudzi uztura speciālisti
ir vienisprātis, ka ogļhidrātiem ir jāveido līdz 45-60% no launaga
kārbiņas satura, un kvalitatīva maize ir viens no labākajiem
ogļhidrātu avotiem.
Kāpēc tieši sviestmaize?
Esam pieraduši domāt par sviestmaizēm kā par kaut ko garlaicīgu.
Tomēr šodien situācija ir mainījusies – sendviču kultūra aug un
zeļ, un mēs no jauna atklājam šo uzkodu klasisku.
“Sendviča sastāvā var būt pilna veselīgā uztura piramīda – no
graudiem un dārzeņiem līdz olbaltumvielām un labajiem taukiem.
Sendvičs nav jāsilda, tam nav vajadzīgi papildu šķīvji vai trauki,
tādējādi bērns var to apēst, kad vien vēlas. Turklāt katru reizi to
var pagatavot atšķirīgu – saldu, sāļu, ar dažādām piedevām, tādēļ
sendviči bērniem tik ātri neapniks. Visbeidzot, pagatavot sendviču
ir viegli, to spēj jebkurš, un it īpaši jauki ir to darīt kopā ar
bērnu,” atzīst ēdienu blogeris.
Turklāt varat lieliski izmantot sviestmaizēs ēdienu pārpalikumus –
tas ir ļoti ērti un videi draudzīgi. Norvēģi jau sen ņem līdzi uz
skolu vai darbu tā saukto “matpakke” – vienslāņa sviestmaizes, kas
uzliktas cita citai virsū, atdalot tās ar pārtikas papīru.
Ir svarīgi, lai launaga kastītes saturs nodrošinātu sāta sajūtu
atlikušās dienas garumā un sniegtu stabilu enerģijas rezervi, kas
nepieciešama mācoties, nodarbojoties ar sportu, aktīvi pavadot
laiku ārpus skolas un koncentrējoties mācībām stundās.
Ideja Nr. 1: FAZER dārzeņu maize ar olu
salātiem
Olu salātu sendvičs ir lielisks pilnvērtīgas ēdienkartes paraugs:
dārzeņu maize satur daudz ogļhidrātu un šķiedrvielu, bet olu salāti
– olbaltumvielas un labos taukus, tikmēr gurķis un zaļie salāti
satur svarīgākos vitamīnus un minerālvielas.
„Pagatavot šādus sendvičus ir pavisam vienkārši. Grauzdējiet divas
dārzeņu maizes šķēles, uzziediet sviestu, uzlieciet virsū olu
salātus – smalki sagrieztu vārītu olu ar smalki sagrieztu
svaigu gurķi, pievienojiet skābo krējumu un nedaudz sinepju,
sāli un maltos melnos piparus, dekorējiet sendviču ar krešu
mikrosalātiem vai jebkuriem citiem zaļumiem pēc savas patikas,
virsū uzlieciet otru grauzdētas maizes šķēli,” saka K.
Virsnītis.
Ideja Nr. 2: FAZER kefīra un čia sēklu maize ar tītara
salātiem
Bērni dod priekšroku baltai gaļai, un tas padara tītara krūtiņas
sviestmaizi par lielisku izvēli. Viņiem labāk patīk ēdieni ar
malto vai mazos gabaliņos vai strēmelītēs sagrieztu gaļu, jo to ir
patīkamāk un vieglāk sakošļāt, tādēļ pamēģiniet sviestmaizi ar
tītara salātiem.
“Grauzdējiet divas kefīra maizes šķēles, uzsmērējiet tai sviestu.
Sagrieziet mazos gabaliņos pagatavoto tītara fileju, ceptu papriku,
samaisiet ar skābo krējumu un nedaudz sinepju, pievienojiet sāli un
maltos melnos piparus. Dekorējiet grauzdēto maizes šķēli ar svaigu
spinātu lapu, uz kuras uzlieciet tītara salātus un otru grauzdētas
maizes šķēli,” iesaka ēdienu blogeris.
Ideja Nr. 3: FAZER dārzeņu maize ar svaigu sieru un
marinētām bietēm
Īpaši saspringtajos rītos, kad ēdienu gatavošanai neatliek laika,
pagatavojiet pavisam vienkāršus sendvičus, kam nepieciešami vien
dažas sastāvdaļas – sātīga maize, Jūsu iecienītākais svaigais siers
un biete. Lieliska garša un savstarpēji kontrastējošās krāsas
iepriecinās mazos.
“Grauzdējiet dārzeņu maizi, apsmērējiet to ar svaigo sieru bez
piedevām, uzlieciet virsū rīvētas bietes un ķiploku asnus. Lai
ēdienam būtu lielāka uzturvērtība, varat uzkaisīt sendvičam
riekstus un sēkliņas,” stāsta K. Virsnītis.
Ideja Nr. 4: FAZER dārzeņu tortilla ar gaļas bumbiņām un
marinētiem dārzeņiem
Ja bērns neēd pusdienas skolā, ar vieglām uzkodām vien nepietiks.
Sātīgākai maltītei blogeris iesaka alternatīvu sendvičiem –
tortillas ar gaļas bumbiņām.
“Pirms pildīt dārzeņu tortillas, vēlams tās uzsildīt, vislabāk uz
neietaukotas pannas. Sakapājiet gaļas bumbiņas, pirms pildāt
tortillu, sagrieziet garos gabaliņos marinētos dārzeņus, un gatavs!
Papildu vitamīniem var pielikt klāt kāposta lapu vai burkānu. Es
ieteiktu jogurta mērci iepakot atsevišķi, lai bērns to varētu
izmantot tieši pirms tortillas baudīšanas,” saka divu bērnu
tētis.
Ideja Nr. 5: FAZER kefīra doniņa ar kausēto sieru, tomātu
un bekonu
Šī ir ideja sātīgai un barojošai sviestmaizei, kas spēs remdēt
bērna izsalkuma sajūtu ilgākam laikam un dos spēkus aktīvai
dienai.
“Kefīra doniņas uzsilda tosterī vai uz pannas, tad apziež ar
kausēto sieru, pa virsu kārto sulīgu tomāta šķēli, tad cepeškrāsnī
apceptu bekonu un noslēdz ar otru doniņu, uz kuras arī uzziests
kausētais siers,” iesaka blogeris.