Klasiska austriešu recepte – saplucinātās ķeizara pankūkas
Šī ir klasiska austriešu virtuves recepte, kurai katrā reģionā ir nelielas atšķirības, tomēr tas netraucē katram uzskatīt savu recepti par vispareizāko.
Sastāvdaļas: (4 personām 45 minūtes)
400 ml piena
180 g miltu
80 g cukura
40 g sviesta
40 g rozīņu
4 olas
1 citrons
1 paciņa vaniļas cukura
pūdercukurs
sāls
Pagatavošana:
Šādam mīklas daudzumam ir nepieciešama diezgan liela panna. Ja panna nav liela, tad labāk sadalīt mīklu divās daļās un arī cept pa daļām.
- Olu baltumus atdali no dzeltenumiem. Citronam norīvē miziņu.
- Pienu sakul ar miltiem, vaniļas cukuru, citrona miziņu un šķipsniņu sāls, lai izveidojas gluda mīkla. Iekul olu dzeltenumus.
- Olu baltumus kopā ar pusi cukura saputo gandrīz stingrās putās. Trešdaļu olbaltuma putu iekul mīklā, pārējo uzmanīgi iecilā.
- Pannā ar karstumizturīgu rokturi izkausē sviestu un vienmērīgi iepildi mīklu.
- Pārkaisi ar rozīnēm un uz lēnas uguns cep 1 minūti. Pēc tam liec pannu 180 grādu karstā cepeškrāsnī un cep aptuveni 10 minūtes.
- Pankūku sadali 3 sloksnēs un ar lāpstiņu un dakšiņu apgriez uz otru pusi.
- Liec uz plīts un cep vēl pāris minūtes. Saplucini nelielos gabalos un pabīdi malā.
- Brīvajā pannas daļā ieber atlikušo cukuru un karamelizē. Uzmanīgi samaisi ar pankūkas gabaliņiem un pārkaisi ar pūdercukuru.
Idejas pankūku bagātināšanai
- Augļu pankūkas: 200 g ogu vai augļu (zemenes, mellenes, persiku, ābolu, bumbieru gabaliņi) iemaisi gatavajās pankūkās un vēlreiz uzkarsē.
- Mandeļu/riekstu/sēklu pankūkas: mazliet izmaini pamatrecepti: samaisi 160 g miltu ar 200 g smalki samaltu mandeļu vai ķirbju sēklu, vai riekstu. 2 olu vietā ņem 3 olas.
- Šokolādes pankūkas: arī nedaudz pamaini pamatrecepti: ņem 200 g miltu, 200 ml piena uzsildi un tajā izkausē 80 g sarīvētas tumšās šokolādes, atdzesē un samaisi ar atlikušo piena daudzumu, kāds minēts pamatreceptē