Putra brokastīs ir izcila izvēle! Idejas un receptes, kā putru dažādot

Putra ir klasisks brokastu ēdiens – sātīgs, sildošs un spēcinošs. Sertificēta uztura speciāliste Rimi Bērniem eksperte Olga Ļubina piedāvā veidus, kā putras dažādot, mainot to sastāvdaļas un attiecīgi – uzņemtās uzturvielas.
Populārākā no putrām noteikti ir auzu pārslu putra – ātri pagatavojama un
veselīga.

FOTO: Artūrs Ķipsts

Populārākā no putrām noteikti ir auzu pārslu putra – ātri pagatavojama un veselīga.

Putra ir apsveicama brokastu izvēle – tā nodrošina vajadzīgo enerģiju dienas
sākumam. Gatavojot putras, ir svarīgi dot priekšroku pilngraudu putrām, jo tieši tās
organismam sniedz saliktos ogļhidrātus un šķiedrvielas, kā arī palīdz saglabāt
sāta sajūtu un veicina normālu gremošanas trakta darbību.

 

Auzu pārslu putra – samazina holesterīna līmeni 

Populārākā no putrām noteikti ir auzu pārslu putra – ātri pagatavojama un
veselīga. Auzu pārslu putra satur beta-glikānus, kas palīdz samazināt holesterīna
līmeni asinīs un nodrošina normālu imūnsistēmas darbību.

 

Griķu putra – bagāta ar dzelzi

“Griķu putra, šķiet, ir mazāk populāra izvēle tieši brokastīs, bet tā ir nepelnīti
atstāta novārtā – griķiem ir augsta bioloģiskā vērtība, šī putra satur daudz
šķiedrvielu,” skaidro Rimi Bērniem eksperte Olga Ļubina. “Griķu putrā ir
salīdzinoši daudz olbaltumvielu, tā ir bagāta ar dzelzi, magniju, mangānu,
fosforu un cinku.”

 

Prosas putra – labai centrālās nervu sistēmas darbībai

Prosas putra satur daudz vitamīnu un minerālvielu, piemēram, B grupas vitamīnus, īpaši B6 vitamīnu. Tāpat satur fosforu un magniju, kas palīdz nodrošināt normālu kaulu, muskuļu un centrālās nervu sistēmas darbību.

 

Mannas putra – jāpapildina ar augļiem vai riekstiem 

“Mannas putra ir visiem bērniem mīļa. Tomēr, ja mannu salīdzina ar citām
putrām, tā satur mazāk šķiedrvielu un tauku. Iekļaut bērna ēdienkartē to var,
taču nevajadzētu to darīt pārāk bieži, kā arī ļoti ieteicams mannas putru pasniegt
ar svaigām ogām, sēklām, riekstiem, biezpienu – lai nodrošinātu ilgāku sāta
sajūtu,” iesaka Olga Ļubina.

 

Reklāma
Reklāma

Izmēģini jaunas putru receptes! 

Putras ir vienkārši un ātri pagatavojamas. Turklāt tām var mainīt sastāvdaļas,
tādējādi bērna ēdienkartē ienesot dažādību un attiecīgi – veselīgai attīstībai un
augšanai nepieciešamās uzturvielas.

Prosas putra ar sieru un olu 

Sastāvdaļas:

  • 120 g prosas
  • 300 ml ūdens
  • 300 ml piena vai augu dzēriena
  • 50 g sviesta (20 g sākumā un vēlāk vēl 30 g)
  • 40–50 g siera
  • 2 olas
  • Sāls pēc garšas

Gatavošana:

  1. Prosas graudus noskalo ar vēsu ūdeni vai arī uz nakti atstāj, aplietus ar ūdeni,
    istabas temperatūrā.
  2. Prosai pievieno ūdeni, sviestu (20 g), sāli un vāra aptuveni 15 minūtes.
  3. Pievieno pienu un vāra vēl 8–10 minūtes. Noņem no plīts un atstāj zem vāka vēl
    uz aptuveni 10 minūtēm.
  4. Vāra olas (vai paipalu oliņas). Pasniedz, pārgriežot olas uz pusēm, sarīvē sieru
    un pievieno sviestu. Var dekorēt ar svaigiem zaļumiem.

Auzu pārslu putra ar magonēm un mellenēm 

Sastāvdaļas:

  • 1 glāze auzu pārslu
  • 1 glāze ūdens
  • 1 glāze piena vai augu dzēriena
  • 1 ēdamk. medus
  • 1 ēdamk. magoņu
  • 1 ēdamk. biezpiena

Gatavošana:

  1. Katliņā ieber auzu pārslas, pievieno ūdeni un vāra mērenā temperatūrā.
  2. Kad ūdens ir iztvaikojis, pievieno pienu, medu, biezpienu un magones. Vāra vēl
    5–7 minūtes.
  3. Pasniedz ar svaigām ogām pēc izvēles.

Saistītie raksti