Brokastu omlete ar artišokiem
Artišokus notīra un sagriež gareniski ļoti plānās šķēlēs. Ķiplokus apcep eļļā gaiši zeltainus. Pievieno artišokus, pētersīļus un nedaudz sāls, pusi piparu un maisot sautē apmēram minūti. Pielej 1/3 gl. ūdens, uzliek vāku un sautē, kamēr artišoki mīksti (apmēram 15 minūtes). Ja pannā palicis daudz šķidruma, pannai noņem vāku un ļauj tam iztvaikot. Ja artišoki cieti, var gadīties, ka ilgi vāroties, šķidrums iztvaiko. Tādā gadījumā pannas saturam pielej 2-3 ēdamkarotes karsta ūdens. Kad artišoki gatavi, nosmeļ eļļu un noliek atdzesēties. Olas kuļ, kamēr dzeltenumi un baltumi pilnībā sajaukušies, pievieno artišokus, nedaudz sāls, piparus, rīvētu sieru un rūpīgi sajauc.
Pannā ar 30 cm diametru izkausē sviestu un, kad tas uzputojis, uzlej olu un artišoku maisījumu. Cep uz iespējami mazas liesmas. Pēc 15 minūtēm, kad olas ir gandrīz pilnībā sarecējušas un šķidra ir tikai omletes virspuse, to apgriež otrādi. Omletei jābūt labi izceptai, bet ne apbrūninātai. Gatavu omleti liek uz sasildīta šķīvja un sagriež gabalos kā torti. Ieteikumi: Itālijā omleti parasti pasniedz vakariņās, kas ir dienas vieglākā maltīte. Olas aizstāj gaļu un pirms tām ēd vieglu zupu vai šķēlēs sagrieztu šķiņķi. Mēs esam pieraduši pie omletes kā pie universāla, jebkurā dienas laikā baudāma ēdiena. Tā labi iederas ari vieglās pusdienās.
Itāļu virtuve/Marčella Hazana.- Jumava,1995
Sastāvdaļas
- Svaigi samalti pipari - 6.šķipsniņas
- Sasmalcināti pētersīļi - 2.ēd. kar.
- Olīveļļa - 2.ēd. kar.
- Vai vidēji artišoki - 2.gab
- Sasmalcināti ķiploki - 1.tējkar.
- Liels artišoks - 1.gab
- Svaigi sarīvēts siers - 5.ēd. kar.
- Sviests - 3.ēd. kar.
- Lielas olas - 5.gab