Groka pagatavošanas recepte
Kāpēc groku sauc tieši tā? Klīst leģenda, ka angļu jūras admirālis Vernons 18.gadsmita vidū saviem matrožiem devis nevis tīru rumu, bet to atšķaidīja ar ūdeni un uzkarsēja. Vernonam bija īpaša iesauka, no kuras vēlāk arī atvasināts groka nosaukums.
Iz vēstures
Tālajā 18.gadsimtā ik dienu jūrniekiem bija paredzēta ruma porcija. 1740.gadā admirālis ekonomisku apsvērumu dēļ deva rīkojumu izsniegt jūrniekiem rumu, to atšķaidot ar ūdeni un pēc tam uzkarsējot. Jūrnieki izdomāja dzērienu papildināt, pievienojot tam citronu un cukuru. Turpretim karstā un stiprinātā dzēriena nosaukums radās no admirāļa Vernona iesaukas - Grogrems, kuru jūrnieki bija devuši admirālim tādēļ, ka viņš visu laiku nēsājis ūdens necaurlaidīgu, zilu apmetni. Admirālis tika saukāts par veco Groku, no tā arī vēlāk atsavināts nosaukums pašam dzērienam, kas kļuva varen populārs.
Groka pagatavošanas recepte
Ņem 600 ml ūdens, 2 ēdamkarotes tējas, 3-5 ēdamkarotes cukura, 3 krustnagliņas, 4 smaržīgos piparu graudus, šķipsniņu malta muskatrieksta un kanēļa, vienu lauru lapu un 500 ml ruma.
Uzkarsē ūdeni, uzvāra tēju un pievieno tai garšvielas. Pēc 5 minūtēm tējai pievieno arū rumu, atkal uzkarsē līdz 80 grādu temperatūrai. Tad ļauj 10 minūtes ievilkties, bet pēc tam var pasniegt.
Jāatceras - groku pasniedz lielās stikla glāzēs, īsi pirms dzeršanas pievienojot citronu.