Baltvīns – vasarai, sarkanvīns – ziemai. Vai tiešām?
Iestājoties aukstākam laikam, rodas vēlme izvēlēties citus - siltākus un pilnasnīgākus dzērienus. Piemēram, baltvīna glāzi aizstājam ar sarkanvīna, bet vai vajag? Uzskatot, ka vīns nebūt nav tik sezonāls dzēriens, kā to stereotipiski pieņemts uzskatīt, Rimi Gardēdis un vīnzinis Mārcis Mitrevics skaidro, ka ir citi vērā ņemami vīna izvēles argumenti, protams, neaizmirstot vissvarīgāko - harmoniju vīna un ēdiena saderībā.
Kur un kā tiek dzerts vīns?
“Uz šo jautājumu biežāk saņemtā atbilde varētu būt – vīnu dzeram
pie galda un no glāzēm. Protams, piekrītu, ka par labu vasarai un
baltvīnam ir iespēja to baudīt piemājas dārzā. Bet tas nenozīmē, ka
gada aukstajos mēnešos sarkanvīnam būtu automātiski jānomaina
baltvīns, jo neesmu ievērojis, ka cilvēki rudens un ziemas sezonā
pulcētos ārā, lai baudītu ēdienu un vīnu. Tāpēc apgalvojums - ja
ārā auksti, jādzer sarkanvīns - nav gluži patiess. Visticamāk šajā
sezonā galds maltītei tiek klāts iekštelpās. Ja tomēr svinat ārā,
tad, manuprāt, visiederīgākais būs īpašais karstvīns,” teic Mārcis
Mitrevics.
Gaisa temperatūra vīna baudīšanas brīdī
Baltvīns visbiežāk tiek dzerts, kad gaisa temperatūra ir siltāka,
savukārt sarkanvīns, kad laiks kļuvis aukstāks. “Saskaņā ar
statistikas datiem Latvijā visaugstākā vidējā gaisa temperatūra
jūlijā ir bijusi 2010.gadā – 21.5 grādi. Ziniet, kāda ir
temperatūra apsildītā telpā, kurā tiek klāts galds? Pieļauju, ka
gandrīz tikpat jeb aptuveni 22 grādi. Līdz ar to āra gaisa
temperatūra aukstajos mēnešos nav noteicošais vīna krāsas izvēles
pamatojums.”
Kas ir mūsu ledusskapī?
Dabā dzīvnieki šajā laikā sāk uzbaroties visaukstākajiem mēnešiem,
ēdot maksimāli sātīgāko, ko vien var atrast. Kādreiz tomātus varēja
nopirkt tikai jūlijā un augustā, zemenes tikai jūnijā un jūlijā,
sparģeļus tikai maijā un vēžus tikai mēnešos, kuru nosaukumā nav
burts “r”. Bet mūsdienās mums ir iespēja iegādāties visus mūsu
iecienītākos produktus visa gada garumā, un mēs taču negribam
mainīt savus ēšanas paradumus ziemā, bet gan izmantot iespēju šajā
laikā iegādāties visus produktus, kas garšo. Kāpēc gan būtu jāmaina
vīns? Tas ir tieši pakārtots ēdienam, kuru izvēlaties, nevis laika
apstākļiem aiz loga. Vienalga – vai aiz loga redzat pavasara
peļķes, sasvīdušus puikas bumbojamies, lapkriti, kupenas vai palmas
okeāna krastā – harmonija meklējama ēdiena un vīna saderībā, tāpēc
izvēlēties tikai sarkanvīnu nav īsta pamatojuma.
“Novēlu visiem, kas vēlas izbaudīt vīnu, – meklējiet burvību dažādībā un harmoniju ēdiena un dzēriena saderībā,” iesaka gardēdis Mārcis Mitrevics.