Espresso ledus kafija
Lai izjustu visas kafijai pievienotās garšu nianses, tās atdzīvina ar karstu ūdeni. Tāpēc angliski dēvētais ''cold brew'' jeb aukstais kafijas brūvējums, kura gatavošanā netiek izmantots karsts ūdens, liedz baudīt pilnīgu kafijas garšu.
Arī gatavojot ledus kafiju, ieteicams vispirms pagatavot kafiju kā parasti, piemēram, espresso veidā vai pārlejot maltu kafiju ar karstu ūdeni (taču ne tikko uzvārītu, tas kafiju sadedzinās).
Pagatavot baudāmu ledus kafiju ir vienkārši:
- Pagatavo espresso.
- To lej kokteiļu šeikerī, pievieno ledu un krata 15-20 sekundes.
- Lej glāzē pāri ledus kubiņiem.
- Ja ir vēlme, pievieno kādu iecienīto pienu un sīrupu.
Ja mājās nav kokteiļu šeikeris vai kāds līdzīgs trauks, kurā sakratīt espresso kopā ar ledu, tad pašu espresso lej ar ledu piepildītā glāzē. Iznākumā būs aukstais Americano.