Kā paša spēkiem pagatavot alu un kvasu? Pa soļiem izstāsta diplomēts alzinis

Līgo svētku galda neatņemama sastāvdaļa ir alus un kvass. Protams, to visu var iegādāties veikalā, taču paša gatavots dzēriens noteikti garšos labāk. Kā pašu spēkiem pagatavot alu un kvasu, pat, ja esi iesācējs un to iepriekš nekad neesi darījis, stāsta Valmiermuižas alus darītavas zīmola vēstnesis, diplomēts alzinis un pirmā Latvijas alziņu čempionāta uzvarētājs Uldis Līcis.
Receptes atrastas vēsturiskos pierakstos.

FOTO: Shutterstock.com

Receptes atrastas vēsturiskos pierakstos.

“Pirmajai alus vārīšanas reizei iesaku kaut ko vienkāršu, tāpēc tiek izmantots viens iesals un viens apiņu veids. Pilzenes alus garša ir pietiekami tīra un saprotama vairumam alus baudītāju, tāpēc iesaku vienkāršotu šāda alus versiju,” skaidro Uldis Līcis. 

 

“Kvasam ieteiktu izmantot rudzu iesalu, lai iegūtu maizīgāku garšu. Šāda recepte bez pievienotām rozīnēm vai sausiņiem, lai apgūtu procesa pamatu. Kad tas izprasts, tālāk var darboties pēc saviem ieskatiem,” teic eksperts. 

 

Aldaris piebilst, ka receptes atrastas vēsturiskos pierakstos un nebūs Valmiermuižas garša. Tāpat alu Jāņiem vislabāk vārīt līdz maija vidum, lai tas paspēj ne tikai izrūgt, bet arī nogatavināties. 

 

Kvass:

Sastāvdaļas:

  • 1 glāze (250 ml) drupināta iesala
  • 100 grami cukura
  • 10 grami rauga
  • 1 litrs ūdens

 

Reklāma
Reklāma

Pagatavošana: 

Uzvāra ūdeni, pieber iesalu un atstāj uz pāris stundām, lai ievelkas. Pēc tam šķidrumu nokāš, ielej stikla burkā, pievieno cukuru un raugu. Noliek vēsā vietā uz 6 līdz 8 stundām.

 

Alus:

Sastāvdaļas: 

  • 6 kilogrami drupināta iesala (Pilzenes)
  • 40 grami apiņu granulu (Saaz)
  • 30 litri ūdens
  • 15 grami rauga

 

Pagatavošana:

Ūdeni uzsilda līdz 68 grādu temperatūrai. Pievieno iesalu, tur konstantu temperatūru stundu. Nokāš, šķidrumu karsē līdz vārīšanās temperatūrai. Pievieno 30 gramus apiņu, vāra 45 minūtes. Pievieno atlikušos apiņus, vāra vēl 10 minūtes. Atdzesē, nokāš. Lej raudzēšanas traukā, pievieno raugu un noslēdz trauku. Ļauj rūgt, kamēr CO2 vairs neizdalās (apmēram 2-3 nedēļas).

Saistītie raksti