Dzirkstošā bērzu sula
Sastāvdaļas:
- Svaiga bērzu sula
- Cukurs
- Rozīnes
Gatavošana:
1. variants
Svaigu bērzu sulu pilda vīna vai šampanieša pudelēs. Katrā pudelē liek 10 - 15 g cukura, 4 - 5 rozīnes, nedaudz citronskābes, pielej bērzu sulu līdz pudeles sašaurinājumam, aizkorķē, korķi pārsien ar auklu, pudeles patur siltā vietā (5 - 10 grādos) un uzglabā guļus. Pēc 15 - 20 dienām sula ir norūgusi, dzirkstoša, ar patīkamu garšu.
2. variants
Svaigu bērzu sulu lej stikla vai emaljētā traukā, pieliek rudzu maizes garoziņas, upeņu jaunos dzinumus vai piparmētras zaļumus un 18 - 20 grādu temperatūrā raudzē 3 - 4 dienas. Pēc tam pilda pudelēs. Katrā pudelē liek cukuru, nedaudz citronskābes, aizkorķē, nosien, aizlako un vēsā vietā raudzē 4 -5 nedēļas.
Recepte no grāmatas: Lauku virtuve/Ņ. Masiļūne. - Rīga: Avots, 1993.