Maizes alus recepte
Alus mīļiem ir vērts saņemties un pagatavot alu mājas apstākļos!
1. 200 ml karstā ūdenī izšķīdina raugu. Katlā ieliek sīki sagrieztu maizīti, rudzu iesalu, sāli, piparus, cukuru un ar verdošu ūdeni applaucētus apiņus, kā arī pievienojiet iepriekš izšķīdināto raugu.
2. Visām sastāvdaļām pievieno nedaudz verdošu ūdeni, līdz izveidojas bieza, krējumam līdzīga masa. Kastroli apsedz ar drāniņu un novieto siltā vietā uz vienu nakti.
3. Pievieno 9 l verdošu ūdeni un cukuru. Visu labi samaisa un tur siltā vietā vēl 2 diennaktis. Nolej šķidrumu.
4. Atlikušajiem cietajiem komponentiem pievieno 2 l verdošu ūdeni, ko iemaisa. Kad šie divi litri ūdens ir atdzisuši, nolej to un pievieno traukā esošajam šķidrumam. Visu rūpīgi samaisa un pārlej kastrolī un uzvāra.
5. Atdzesē, noņem putas, izkāš caur marlīti. Pilda pudelēs vai koka muciņās.
Sastāvdaļas
- Kaltēta saldskābā maize - 1 1/2.kg
- Rudzu iesals - 800.g
- Sāls - 1/4.tējk.
- Pipari - 1/4.tējk.
- Sausais raugs - 50.g
- Cukurs - 200.g
- Apiņi - 600.g
- Ūdens - 13.l