Cīsiņi bērniem. Tagad veselīgāki
Domājot par cīsiņiem, prātā nāk anekdote par kāmīti un žurku, kurā žurka nesaprot, kādēļ viņu neviens nemīl, bet kāmīti, kas arī ir grauzējs, turklāt bez astes, lutina un tur mājās kā mīļdzīvnieciņu. Anekdotē kāmītis viszinīgi norāda, ka žurkai vienkārši ir slikta reputācija. Tā arī cīsiņam reputācija ir sašķobījusies, jo laika gaitā to recepte ir tiktāl „uzlabota”, ka šodien atrodami tādi cīsiņi, kurus grūti nosaukt par gaļas izstrādājumiem tajos neesošās gaļas dēļ.
Tomēr, lai arī kāda būtu cīsiņu reputācija, mēs katrs reizi pa
reizei tos nopērkam. Cīsiņi ikdienā ir ļoti parocīgi, jo bieži
vakars pienāk ātrāk nekā esam paspējuši padomāt par vakariņām, vai
arī nākamā diena ir brīvdiena, kad gribēsies ilgāk pagulēt, tādēļ
„iemest” katliņā cīsiņus gardām bērnu brokastīm būs tik ērti. Un
kur tad vēl bērnu iecienītie „astoņkājīši” – tos pat jubilejas
reizēs pieprasa!
Tiem, kuri par šīm „izpriecām” līdz šim cīnījās ar savu
sirdsapziņu, kā arī visiem citiem, tagad ir laba ziņa – Rēzeknes
gaļas kombināts ir sācis ražot cīsiņus, kuru atbilstību bērniem
paredzētiem desu produktiem, ir apliecinājusi Latvijas Ārstu
biedrība. Tajos ir 80% gaļas, nav nevienas E vielas, un sāls saturs
samazināts līdz 1,25 g uz 100 g cīsiņu.
Sadarbojoties ārstiem dietologiem un Rēzeknes gaļas kombināta pārtikas tehnologiem, ir radīts pavisam jauns produkts, kura sastāvā, lai cik ironiski tas neizklausītos, ir gaļa.
Pateicoties Rēzeknes gaļas kombināta ražoto „Bērnu cīsiņu”
labajam sastāvam, uz to iepakojuma ir atrodams pat Latvijas Ārstu
biedrības logo. Ārstu biedrības prezidents Pēteris Apinis slavē
rēzekniešus par iniciatīvu. Viņi esot atnākuši ar jautājumu, kādiem
tad cīsiņiem ir jābūt, lai tie būtu veselīgāki. Rezultātā,
sadarbojoties ārstiem dietologiem un Rēzeknes gaļas kombināta
pārtikas tehnologiem, ir radīts pavisam jauns produkts, kura
sastāvā, lai cik ironiski tas neizklausītos, ir gaļa. Turklāt
Rēzeknes gaļas kombināts apliecina, ka tajā ir liesa augstākā
labuma cūkgaļa, tepat Latvijā audzēta.
Jaunos „Bērnu cīsiņus” ražo atbilstoši jaunai jeb labi aizmirstai
vecai tehnoloģijai. Sākumā cūkgaļa tiek iesālīta, tad nobriedināta,
pēc tam samalta. Tad tiek pievienotas dažas garšvielas (kas nav E
vielas!), un pēc iepildīšanas apvalkā cīsiņi tiek novārīti,
atdzesēti un iepakoti. Un viss!
Garšas ziņā jaunie „Bērnu cīsiņi” atšķiras no citiem cīsiņiem ar
to, ka jūtams samazinātais sāls daudzums, kas lieku reizi liek
aizdomāties, cik ļoti sāļus produktus mēs esam pieraduši ēst.
Izskata ziņā jaunie cīsiņi arī apliecina savu „autentiskumu”, jo
novārīti tie ir nevis rozā, bet gan pelēcīgi – tādi, kā vārīta
gaļa.
Garšas ziņā jaunie „Bērnu cīsiņi” atšķiras no citiem cīsiņiem ar to, ka jūtams samazinātais sāls daudzums, kas lieku reizi liek aizdomāties, cik ļoti sāļus produktus mēs esam pieraduši ēst.
Arī Veselības ministrija ir gandarīta par Rēzeknes gaļas
kombināta veikumu. Veselības veicināšanas nodaļas vadītāja Ilze
Straume atzīst, ka jau ilgu laiku rit diskusijas par atsevišķu
pārtikas produktu grupu aizliegšanu vai ierobežošanu skolās,
bērnudārzos, slimnīcās un sociālās aprūpes iestādēs. Ārsti un
uztura speciālisti vienmēr uzstājuši, ka ir nepieciešams aizliegt
atsevišķas pārtikas produktu grupas, savukārt pārtikas ražotāji
rosināja noteikt kritērijus šiem produktiem. Tagad esot redzams, ka
vietējie ražotāji spēj pielāgoties un piedāvāt jaunu, veselīgāku
alternatīvu ierastajiem produktiem.
Rēzeknes gaļas kombināts ir pirmais uzņēmums Latvijā, kas uzsācis
ražot gaļas izstrādājumus, kuros ir 80% gaļas, sāls saturs 1,25 g
uz 100 g produkta un nav E vielu.