5 padomi, kā jaunajā skolas gadā iekļaut bērnu ēdienkartē bioloģisko pārtiku!
Bioloģiskas pārtikas iekļaušana ikdienas edienkartē nav pārāk sarežģīts uzdevums. Vajag vien vēlēties.
1. Gatavojiet skolēna brokastis no lielveikalos
nopērkamajiem bioloģiskajiem produktiem!
Gandrīz katrā lielveikalā var iegādāties bioloģiskos piena
produktus, bioloģiski sertificētas auzu pārslas, miltus, maizi,
cepumus, bioloģiski sertificētas brokastu pārslas – un skolēna
brokastis ir gatavas! Auzu pārslu putra, jogurts ar bio auzu pārslu
cepumu, pārslas ar pienu - un esam nodrošinājuši bērnam tik svarīgo
pirmo ēdienreizi, turklāt no garantēti tīriem produktiem.
2. Piedāvājiet bērniem līdzi uz skolu BIO
našķus.
Bērni skolas pārtraukumos vēlas kaut ko uzkost. Piedāvājiet viņiem
līdzi veselīgus, bioloģiski sertificētus našķus, piemēram, žāvētus
augļus un ogas, kuri žāvēšanas un transportēšanas procesā nav
apstrādāti ar ķīmiskām vielām. Ietiniet šos našķus krāsaina papīra
tūtiņās, lai radītu mazu pārsteigumu. Pagatavojiet keksiņus,
izmantojot bioloģiskos miltus, piena produktus – nopērkami
lielveikalos, un bioloģiski sertificētas olas, kuras var iegādāties
ekoveikalos un tiešās pirkšanas pulciņos. Ja bērni ļoti vēlas
konfektes, tad gan lielveikalos, gan ekoveikalos ir pieejamas gan
ledenes, gan gumijkonfektes, kuras ir ražotas, izmantojot dabīgas
krāsvielas un patiešām garšo pēc īstiem augļiem.
3. Bērnu ballītēs – BIO dzērieni.
Bērnu ballītēs pierasts cienāties ar saldiem gāzētiem dzērieniem,
bet tikpat labi varam atrast tiem alternatīvas. Lielveikalos
meklējiet bioloģiski sertificētus gāzētos dzērienus no dabīgām
sulām un bez mākslīgām piedevām – ir pieejami gan Latvijā, gan
citās Eiropas Savienībās valstīs ražoti. Vai arī pagatavojiet paši
limonādi no bioloģiski sertificētiem citroniem, jo tos var droši
izmantot ar visu mizu, un nedaudz bio cukura.
4. Samaziniet bērnu pakļautību iespējami kaitīgām vielām
augļos un dārzeņos!
Cik vien iespējams, iegādājieties bioloģisku pārtiku, tā pasargājot
sevi un bērnus no pesticīdu atliekvielām, bet, ja tas nav
iespējams, tad samaziniet to augļu un dārzeņu lietošanu, kuri ir
visvairāk pakļauti apstrādei, piemēram, vīnogas, citus saldos
augļus un ogas ar plānu mizu. Latvijā ar pesticīdiem visvairāk
apstrādā ābolus, bumbierus, zemenes. Citus augļus un dārzeņus
rūpīgi nomazgājiet un nomizojiet. Apdomājiet, vai vēlaties dot
bērniem nebioloģiski audzētus pilngraudu produktus, jo tieši grauda
apvalkā uzkrājas tās vielas, ar kurām labība tiek apstrādāta
augšanas laikā.
5. Uzziniet, kā tiek gatavotas pusdienas skolā un
pieprasiet bioloģisko pārtiku!
Vaicājiet savā skolā, vai pārtikas iepirkumā tiek ievēroti zaļā
iepirkuma principi, kādas izcelsmes produkti tiek izmantoti un
aiciniet iepirkumā iekļaut bioloģiskos produktus! Jo vairāk vecāki
paudīs savu atbalstu bioloģiskai pārtikai skolās, jo lielākā
motivācija būs gan pārtikas ražotājiem, gan uzņēmumiem, kas
nodrošina maltītes skolā. Arī programmās “Skolas auglis” un “Skolas
piens” ir iespējams piedalīties bioloģiskās pārtikas
ražotājiem!