Pieci veselīgi našķi ar seleriju un citiem dārzeņiem bērnu ballītes galdam
Pidžamu ballīte, dzimšanas diena vai bērnudārza izlaidums – bez dažādiem kārumiem neiztikt. Uzkodām, ar ko bērni našķosies brīžos starp atrakcijām un rotaļām, ir jābūt veselīgām, interesantām un pats galvenais – garšīgām.
Pildīti selerijas kāti
Šī ir uzkoda ar bērnības garšu – tādu mana mamma pasniedza mums ar
brāli Pēteri azaidā, kad nācām mājās no skolas. Veselīgi, garšīgi,
atbilstoši latviskajām ēšanas tradīcijām un īpaši piemēroti
svaigēdājiem!
Lazdonas biezpienam pievieno Lazdonas saldo krējumu un skābo krējumu, smalki sadrupinātu “Lazdonas” sieru ar ķimenēm, Santa Maria itāļu vai Provansas garšvielas un sakapātus lociņus un dillītes. Gatavo masu iepilda selerijas kātos, kas sagriezti apmēram 15 cm garos gabalos, un apkaisa tos ar sakapātiem garšaugiem.
Cukīni laiviņas (svaigā versija)
Reti kad cilvēki iedomājas, ka cukīni ir tik garšīgs svaigā veidā.
Noteikti iesaku to pamēģināt, un ne tikai svaigēdājiem!
Ņem 5 nelielus cukīni, pārgriež gareniski uz pusēm un drusku
izgrebj viducīti. Tad gatavo pildījumu: 200 gramus SierŠtelles
siera, kas bagātināts ar garšvielām, papildina ar sakapātiem
garšaugiem – dillēm, koriandru un lociņiem. Siera pildījumu liek
cukīni laiviņās un pārkaisa ar zaļumiem. Katru laiviņu sagriež 6 –
8 centimetru garos gabaliņos un iegūst lielisku svaigu cukīni
uzkodu.
Siera un rupjmaizes tornītis
Šo uzkodu mana mamma allažiņ taisīja viesībām un maizi pirka
sīkajās trimdas latviešu maizes ceptuvēs, kur smaržoja arī mūsu
rupjmaize un saldskābmaize. Lūk, kāpēc man šī smarža tāda
īpaša!
Rupjmaizes šķēles bagātīgi apziež ar ļoti labu sviestu. Tad liek
sešās kārtās – maize, Čedaras tipa siera šķēle, maize un atkal
siera šķēle... Maizes tornīšus atstāj ledusskapī nedaudz
savilkties, tad sagriež tā, lai izveidotos skaista, krāsaina
uzkoda. Servē istabas temperatūrā, jo tad vislabāk izjūtama visu
sastāvdaļu garšu buķete.
Cukīni laiviņas (ceptā versija)
Cukīni laiviņu ceptā versija ir mazliet itāliska un ļoti garda.
Uzkodām to pasniedz mazākos gabaliņos, bet kā otro ēdienu servē
nesagrieztus.
Cukīni laiviņas ar pildījumu gatavo tāpat kā svaigās versijas receptē. Tikai šoreiz tās liek cepeškrāsnī, kas uzsildīta līdz 175°C, un cep apmēram 15 – 20 minūtes, līdz siers kļūst zeltaini brūns un cukīni ir nedaudz mīksts. Izņemot no krāsns, laiviņas apkaisa ar sakapātiem garšaugiem.
Smiltsērkšķu un saldējuma kokteilis
Enerģijas, vitamīnu un veselības bumba. šis ir kokteilis jeb
saldais ēdiens, no kura neatteiksies ne bērni, ne pieaugušie.
Blendera krūzē liek 2 gabalos sagrieztus banānus, plombīra saldējumu un svaigas ogas pēc izvēles. Pārlej ar 1 litru smiltsērkšķu nektāra. Visas sastāvdaļas sablenderē un salej glāzēs vai deserta bļodiņās. Pa virsu uzber vēl ogas, lai ir ne vien garšīgi, bet arī skaisti!
Receptes iesaka gardēde Ilze Jurkāne