Vai bērnam drīkst dot sālītus un marinētus produktus?
Pusotru gadu vecam bērnam ļoti garšo asi, marinēti produkti – marinēti gurķīši, dārzeņi stipros sālījumos. Vai tas nozīmē, ka mazulim kaut kā pietrūkst organismā? Cik daudz šādu produktu drīkst dot bērnam, lai nekaitētu viņa veselībai?
Iespējams, ka mazulim jaunā garša ir īpaši iepatikusies un viņš
labprāt ēd marinētas uzkodas. Pikantas uzkodas un marinējumi
ir viens no veidiem, kā saglabājam ziemai vasaras labumus,
tomēr ārsti neiesaka šos produktus piedāvāt bērniem līdz pat
5–6 gadu vecumam.
Marinādes pamatsastāvā ir etiķis, sāls un asās garšvielas. Ļoti
sāļi ēdieni noslogo nieres, kas spiestas šos bērna organismam
nepiemērotos produktus pārstrādāt un izvadīt. Etiķa
pamatsastāvdaļa ir etiķskābe, kas var paaugstināt arī kuņģa
skābumu, līdz ar to izraisīt problēmas ar gremošanas sistēmu
jutīgiem cilvēkiem, kam, piemēram, jau ir paaugstināts kuņģa
skābums. Vienlaikus skābe var bojāt zobu emalju, turklāt
etiķis nelabvēlīgi ietekmē kaulu blīvumu.
Kādas vēl problēmas var radīt nepiemērotu produktu
lietošana:
- tūsku,
- pastiprinātas slāpes,
- zarnu gļotādas kairinājumu un sāpes vēderā,
- caureju,
- alerģiskas reakcijas.
Vecāki arī jautā, vai mazulim drīkst dot panašķēties ar
mazsālītiem gurķīšiem. Salīdzinot ar marinējumiem, šis
konservēšanas veids ir maigāks un ne tik agresīvs mazuļa puncim,
tomēr tas ir papildu sāls daudzums, ko mazais uzņem. Ārsti
neiesaka dot šādi apstrādātu dārzeni bērniem, kas jaunāki par
1,5 gadiem.
Konsultēja Capital Clinic Riga ārste - pediatre Sanita Mitenberga