J&A: Sabalansēta ēdienkarte, ja bērns nedrīkst ēst olas un pienu
Jautājums: Kam jāpievērš uzmanība, ēdinot bērnu, kuram alergologs ir aizliedzis dot olas, vistas, liellopa un tītara gaļu, visus piena produktus, liellopu gaļa. Ar ko tos aizstāt, lai uzturs būtu pilnvērtīgs?
Atbild Bērnu Klīniskās universitātes slimnīcas
uztura speciāliste Olga Ļubina
Ievērojot eliminācijas diētu, proti, alergēna
izņemšana no ēdienkartes, nepieciešams apsvērt domu par
vairāku makrouzturvielu deficītu, piemēram, pievērst uzmanīt tam,
vai ar uzturu pietiekami tiek uzņemts D vitamīns, kalcijs un
piesātinātās taukskābes.
D vitamīnu maziem bērniem parasti izraksta ģimenes ārsts kā papildus uzturu bagātinātāju. Kalcijs un piesātinātās taukskābes ir jāuzņem ar pārtikas produktiem.
Piesātinātus taukus uzņemt var lietojot uzturā: truša gaļu, jēra
gaļu, cūkgaļu, meža gaļu, savukārt sviesta vietā ēdienkartē var
iekļaut kokosriekstu eļļu.
Kalcija diennakts deva mazām bērnam ir 500 - 700 mg dienā.
Nelietojot piena produktus, uzņemt nepieciešamu kalcija daudzumu
dienā ir apgrūtinoši, tāpēc ikdienas ēdienkartē var ieviest piena
produktu analogus - sojas pienu, ja vien nav krusteniskā reakcija
ar govs piena olbaltumu, rīsu, auzu, kokosa, mandeļu un citu
riekstu un sēklu pienus, kas vienmēr ir speciāli bagātināti gan ar
Ca, gan ar D vitamīnu.
Noteikti būtu jābagātina bērna uzturs ar nepiesātinātām taukskābēm,
lietojot uzturā zivis. Zivis saturēs gan D vitamīnu, gan
kalciju.
Lasi arī: Zivis
bērna ēdienkartē - kādu izvēlēties un cik bieži
piedāvāt
Ik pēc 6 mēnešiem ir vērts vērsties pie sava ārstējoša ārsta -
alergologa, lai noteiktu, vai ir nepieciešams turpināt eliminācijas
diētu.