Idejas skolēna maltītei tiem, kas smādē skolas ēdienu
Ja jūsu bērni nelabprāt ēd skolas ēdnīcā piedāvāto, un nevēlaties, lai pusdienas aizvieto neveselīgi našķi, sagatavojiet pusdienu kastīti līdzņemšanai mājās.
Veidojot pusdienu kastītes saturu, jāievēro četri sabalansēta
uztura pamatprincipi- tajā ir jābūt gan augļiem, gan dārzeņiem, gan
ogļhidrātiem, gan olbaltumvielām. Bet vienlīdz svarīgi ir arī citi
mazi “knifi”, kurus piedāvā Weelicious videoblogs.
Augļi
Protams, visātrāk ir somā ielikt veselu banānu vai ābolu, bet
dažādībai pusdienu kastītes augļu trauku var piepildīt ar krāsainām
augļu bumbiņām, kuras ērti var izgrebt ar karoti no jums veikalā
vai pašu dārzā pieejamiem gardumiem. Krāsu dažādībai klāt var
piebērt svaigas vai saldētas ogas.
Dārzeņi
Dārzeņu nodalījumā var salikt tvaicētus vai grilētus dārzeņus,
tomēr bērniem interesantāk būs ēst tieši svaigus to kraukšķīgās
tekstūra sdēļ. Arī šeit svarīgi izvairīties no vienveidības-
ieteicams variēt gan ar dārzeņu veidiem, gan krāsām un sagriezt tos
ērti lietojamā pirkstiņuzkodu veidā- puķkāpostus, burkānus, gurķus,
krāsainus ķirštomātus utml. Klāt var pievienot pašu pagatavotas
salātu mērces no bezpiedevu jogurta, garšaugiem, citrona sulas,
sāls utml. Mērču receptes internetā ir plaši pieejamas, bet
aizņemtākie var izlīdzēties ar gatavajām mērcēm, kas nopērkamas
veikalā.
Viena no panākuma atslēgām ir sagatavot tās saturu tā, lai bērns katru dienu to atver ar interesei par kādu mazu pārsteigumu.
Ogļhidrāti
Kārtaino sviestmaizi nevajadzētu iecelt goda vietā kā vienīgo
iespējamo ogļhidrātu veidu. Tā vietā var sagriezt gabaliņos un
sagrauzdēt lavašu, pita maizi vai pilngraudu grauzdiņus. Arī
klasisko sviestmaizi var sarullēt un sagriezt apaļos, suši līdzīgos
gabaliņos, kurus sapilda pēc pašu izvēles. Ieteicams izvēlēties
maizi ar sēkliņām vai tādu, kas cepta no rupjāka maluma miltiem, jo
tajā būs vairāk vērtīgu uzturvielu un sāta sajūta saglabāsies
ilgāk.
Olbaltumvielas
Bērni pusdienu laikā parasti ir aizņemti ar desmit citām lietām, un
labprāt necīnīsies ar veselu vistas filejas gabalu. Kastītē var
ielikt siera standziņas, tās var arī ietīt, piemēram, šķiņķī vai
gaļas ruletē. Lieti noderēs svaigais krēmsiers, ko var
uzsmērēt uz līdzpaņemtās maizes vai grauzdiņiem. Cits lielisks
olbaltumvielu avots ir dažādi rieksti un sēklas.
Ikviena vecāk sapnis ir dienas beigās pēc skolas ieraudzīt tukšu pusdienu kastīti. Viena no panākuma atslēgām ir sagatavot tās saturu tā, lai bērns katru dienu to atver ar interesei par kādu mazu pārsteigumu. Pārsteiguma brīdi var sagādāt ne vien formu, krāsu un daudzveidība- neaizmirstiet arī par kādu nelielu našķi kārajam zobam. Atkarībā no tā, vai bērnam labāk garšo saldi vai sāļi našķi, kastīti var papildināt ar pāris cepumiem, sauju žāvētu augļu utml.
Lai parūpētos par vidi, ieteicams izvēlēties tādu pusdienu kastīti,
kuru varēsiet ērti izmazgāt un lietot atkārtoti. Karstā laikā
kastīte blakus var iepakot speciālu pārnēsājamo ledus maisiņu, lai
ēdamais nesabojājas.