Pirmsskolas vecuma bērna ēdināšana: problēmas un praktiski padomi + 2 nedēļu ēdienkartes paraugs
Veselības ministrijas izstrādātie ieteikumi bērnu ēdināšanā apgalvo, ka tieši otrajā dzīves gadā bērnam veidojas ēšanas ieradumi visai dzīvei [1]. Gatavojot ēdienu gan bērnam, gan visai ģimenei, jāatceras – veselīga uztura pamatnostādnes ir universālas, tātad der arī bērnam. Atšķiras tikai nianses. Tāpēc katrai mammai būtu ieteicams iepazīties ar veselīga uztura piramīdu.
Veikalos ir iespējams iegādāties skaistus, krāsainus uztura
piramīdas plakātus, ko var iekļaut savas virtuves interjerā – lai
vienmēr, gatavojot ēdienu, acu priekšā ir neliels atgādinājums par
tiem produktiem un to proporcijām ēdienkartē, kas ir īpaši
nepieciešami mums visiem.
Graudaugi – visa pamatā!
Uztura piramīdas pamatu veido graudaugi. Tie ir veselīgās enerģijas
avots, ar ko apgādāt bērna organismu, lai mazajam pasaules
izzinātājam būtu spēks rotaļāties, mācīties un, protams, augt.
Graudaugi ir vitamīnu un minerālvielu avots un satur praktiski
visus B grupas vitamīnus, kam ir svarīga loma vielmaiņas un nervu
sistēmas darbības uzturēšanā.
Te, iespējams, vecāki varētu saskarties ar pirmo (visnotaļ
izplatītu) problēmu – bērns nevēlas ēst tādus produktus kā rīsi un
griķi un nepārtraukti prasa makaronus. Šajā gadījumā ir jāatceras,
ka pie veselīga uztura mazais cilvēks ir jāradina no paša viņa
dzīves sākuma un ir grūti „lauzt” tos ieradumus, kas jau ir
izveidojušies. Tāpēc ir jāpiedāvā viss iespējamais graudaugu klāsts
un bērnam saprotamā valodā jāpamato, ka tie ļaus viņam izaugt
spēcīgam un veselīgam. Un, ja šodien uz šķīvja ir griķi, lai
pagaida citu dienu – arī makaroni uz tā parādīsies!
Padomi:
- Jo mazāk grauds apstrādāts, jo vērtīgāks tas ir. Brūnie rīsi ir krietni vērtīgāki par baltajiem rīsiem, rupjmaize – par baltmaizi.
- Makaroni var būt veselīgi! Izvēlies pilngraudu makaronus un makaronus no augstas kvalitātes miltiem. Makaronu ēdienus papildini nevis ar treknu cūkgaļu, bet ar dārzeņiem, zema tauku satura sieru un jūras veltēm.
- Veselīgas putras ir tās, kas jāvāra! „Ātrās putras” ar piedevām, kuras pietiek tikai apliet ar verdošu ūdeni, satur nevajadzīgi daudz cukura un krāsvielu.
Nākamais solis – augļi un dārzeņi!
Augļi un dārzeņi ir vitamīni, bez kuriem nav iespējama cilvēka
organisma sistēmas saskaņota darbība, ka arī šķiedrvielas, kas
nodrošina zarnu trakta veselību. Taču arī te rodas sarežģījumi –
brīdī, kad mamma liek uz šķīvja ēdienu, bērns skumji nopūšas: „Man,
mammu, bez salātiem.” Risinājums ir vienkāršs – salātus un dārzeņus
bērniem nepieciešams pasniegt atraktīvā veidā. Ir pieejamas rīves,
kas no dārzeņiem izveido skaistas figūriņas. Dārzeņus var izvietot
uz šķīvja kā mākslas darbu: burkāni ir saules stari, puķkāposts –
mākonīši, un no sagrieztā gurķa „izaug” zaļā eglīte.
Padomi:
- Sulas spiede ir veselīgs risinājums – svaigi spiesta sula ir
neskaitāmas reizes ieteicamāka par sulām, kas rūpnieciski fasētas
pakās vai pudelēs.
- Vislabāk dārzeņus piedāvāt svaigā veidā – tajos ir maksimāli daudz vitamīnu un minerālvielu, kas, termiski apstrādājot, zūd.
Kauliem – piena produkti, olbaltumvielu avoti – gaļa,
zivis, olas un pākšaugi
Piena produktu atslēgvārds ir kalcijs – bērna kaulu veselības
pamats. Visvairāk kalcija ir sierā, taču arī citi piena produkti no
tā neatpaliek. Diemžēl arī šeit var būt viens šķērslis – bērna
patika pret krāsainiem, saldinātiem jogurtiem. Tie satur lielā
daudzumā cukuru un krāsvielas, tāpēc ir pievilcīgi gan garšas, gan
izskata ziņā. Der atcerēties, ka veselīgs jogurts ir jogurts bez
piedevām. Tam ir skāba garša, taču arī to var uzlabot, jogurtu
pasniedzot ar svaigiem augļiem, paštaisītu ievārījumu vai ieliekot
tajā rīvētu augstas kvalitātes šokolādi.
Saldumi nav atalgojums par labu uzvedību! Izmantojot saldumus kā atalgojumu, ir risks, ka nākotnē bērns tādā veidā atalgos sevi pats – kūkas par labi paveiktu darbu, šokolāde, kad ir slikts noskaņojums.
Gaļa, zivis un olas savukārt kalpo par olbaltumvielu avotiem – tās
ir bērna organisma būvmateriāls. Arī pākšaugi – pupiņas, lēcas,
zirņi, soja – ir vērtīgu olbaltumu avoti. Zivis satur tik ļoti
nepieciešamās un neaizvietojamās omega-3 taukskābes, un tām
ēdienkartē jāparādās vismaz divas reizes nedēļā.
Padomi:
- Piedāvājiet bērnam visu veidu piena produktus – pienu,
biezpienu, sierus, kefīru, bio lakto, rjaženku, paniņas, airānu.
Krējumu gan ēdienkartē ieteicams ierobežot.
- Izvēlies liesāku gaļu – vistas un tītara fileju. Ieteicams gaļu
vārīt, sautēt vai cept cepeškrāsnī.
- Ar zivīm viss ir otrādi – jo treknākas, jo labākas. Zivju tauki
jeb zivju eļļa ir ļoti vērtīga.
Saldumi
Pašā uztura piramīdas virsotnē atrodas tauki un saldumi. Jāatzīst,
ir izstrādātas arī jaunas uztura piramīdas, kurās saldumi vairs nav
iekļauti. Taču būsim reāli – bērns, un bez saldumiem? Nav
iespējams! Tāpēc gan mums pašiem, gan bērnam ir jāmācās izvēlēties
labas kvalitātes saldumus.
Padomi:
- Veselīgu saldumu trīsvienība ir tumšā šokolāde, marmelāde un
zefīrs.
- Izpēti produkta marķējumu un izvēlies saldumus bez
transtaukskābēm – tās slēpjas zem jēdziena „daļēji hidrogenēti augu
tauki”.
- Izpēti E vielas, īpašu uzmanību pievēršot krāsvielām un
konservantiem – no tiem noteikti ieteicams izvairīties.
- Ja ir iespēja, gatavojiet saldumus mājās – tad ir iespējams būt kaut cik drošiem par to sastāvu!
Cita problēma ir pārāk liels saldumu īpatsvars bērna ēdienkartē.
Lai nepieļautu tādu situāciju, atcerieties:
saldumi ir deserts, kas jāēd pēc pamata ēdienreizes. Piedāvājot
bērnam saldumus starp ēdienreizēm vai kādas no tām vietā, ir risks
iedzīt bērnu saldumu „atkarībā”. Un tā rodas sūdzības, ka bērns,
izņemot saldumus, neko citu nevēlas ēst; saldumi nav atalgojums par
labu uzvedību! Izmantojot saldumus kā atalgojumu, ir risks, ka
nākotnē bērns tādā veidā atalgos sevi pats – kūkas par labi
paveiktu darbu, šokolāde, kad ir slikts noskaņojums.
Autore: Ksenija Andrijanova, uztura speciāliste un
uzturzinātniece
Avots:
1. Pieejams: http://www.vm.gov.lv/images/userfiles/zidainu_uzturs_1.pdf
Avots: žurnāls "Vecākiem par bērniem", ko izdevis Rīgas domes Labklājības departaments