Uztura speciāliste: bērniem un jauniešiem trūkst izpratnes par veselīgu uzturu
Lai gan mūsdienās informācija par veselīgu un sabalansētu uzturu ir plaši pieejama, bērnu un jauniešu ēšanas paradumi kļūst arvien sliktāki. Bieži vien pieejamā informācija ir tik akadēmiska un “sausa”, ka nereti nedod izpratni, kā iegūtās zināšanas pielietot reālajā dzīvē, skaidro uztura speciāliste, Rimi skolu konkursa “Gardēžu klase” žūrijas locekle Olga Ļubina.
Kā norāda eksperte, bērni un jaunieši lielākoties labi zina, kuri
produkti ir veselīgi, tomēr paskaidrot kādēļ viens vai otrs uzturā
lietojamais produkts ir vērtīgāks nekā cits, var vien retais.
“Dienu no dienas strādājot ar jauniešiem, esmu novērojusi, ka
pamatzināšanas par veselīgu uzturu ir ieguvis teju ikviens skolas
vecuma bērns. Grūtības sagādā zināšanu pielietošana dzīvē, jo
bērniem lielākoties nav iemācīts kritiski izvērtēt uzturā lietojamo
produktu lomu organismā. Tāpat jāpiebilst, ka informācijas plašā
pieejamība nebūt automātiski nevairo jauniešu izpratni, jo nereti
vieni un tie paši fakti tiek interpretēti dažādi. Ne vienu vien
reizi nācies saskarties ar situāciju, kad bērni un jaunieši ir
izlasījuši interneta vietnēs saturu par veselīgu uzturu un,
“iztulkojot” to pēc sava prāta, nodarījuši pāri savai veselībai –
piemēram, nepamatoti izslēdz no uztura pienu saturošus produktus
vai ļoti strikti ierobežo tauku vai ogļhidrātu lietošanu. Rezultātā
organisms tiek novests līdz izsīkumam, vairāku uzturvielu deficītam
un imunitātes pasliktināšanās. Ar sekām jau pēcāk cīnās gan ārsti,
gan mēs – uztura speciālisti.”
Svarīgi bērniem sniegt ne tikai teorētiskas zināšanas par uztura jautājumiem, bet arī reālajā dzīvē iemācīt jaunajai paaudzei pašu spēkiem gatavot veselīgas maltītes un pievērst lielāku uzmanību ēst gatavošanas tēmai skolā, piemēram, mājturības stundās.
Olga Ļubina stāsta, ka bērniem maldīga izpratne par veselīgu
uzturu dažkārt arī veidojas, jo daudzās ģimenēs laika trūkuma dēļ
maltītes mājās tiek gatavotas reti. Tā vietā regulāri uzturā tiek
lietoti ātri pagatavojamie pusfabrikāti, ar ko bērni uzņem krietni
vairāk tauku un cukura nekā nepieciešams. Tāpat itin bieži ģimenes
akli seko reklāmas industrijas radītajiem priekšstatiem par
produktu uzturvērtību un veselīgumu. Piemēram, ne viens vien
pieaugušais un bērns uzskata, ka biezpiena sieriņš, tradicionālie
jogurti ar augļu garšu vai brokastu pārslas ir veselīgi produkti,
taču, pievēršot uzmanību šajos produktos esošajam cukura daudzumam,
top skaidrs, ka tā nebūt nav.
“Vērā ņemamu ietekmi uz bērnu un jauniešu uztura paradumiem atstāj
vecāku, skolotāju un citu pieaugušo rādītais piemērs. Ja bieži vien
vecāki cenšās ievērot, lai bērns ēd regulāri un ietur veselīgas
maltītes, tad ar vecvecāku izglītošanu sokas sarežģītāk. Vecvecāki,
vēlot to labāko un cenšoties regulāri palutināt, nereti nodara
ievērojamu kaitējumu mazbērnu veselībai. Labs piemērs ir bērna
pārbarošana un treknu ēdienu celšana galdā, tāpat našķu izsniegšana
kā neviltotas mīlestības un rūpju izpausme - tās ir vienas no
biežāk sastopamajām vecvecāku kļūdām, ar kuru sekām ikdienā cīnās
teju ikviens uztura speciālists,” uzsver speciāliste.
Olgas Ļubina uzskata, ka labākais veids kā pasargāt bērnu no
neveselīga uztura radītajām sekām, ir vairot to izpratni par
sabalansēta uztura lomu cilvēka veselības un labsajūtas
nodrošināšanā. Tādēļ ir svarīgi bērniem sniegt ne tikai teorētiskas
zināšanas par uztura jautājumiem, bet arī reālajā dzīvē iemācīt
jaunajai paaudzei pašu spēkiem gatavot veselīgas maltītes un
pievērst lielāku uzmanību ēst gatavošanas tēmai skolā, piemēram,
mājturības stundās.
“Bērni un jaunieši vislabāk zināšanas apgūst, ja tās balstītas viņu
pašu pieredzē. Līdz ar to, kā vecākiem, tā izglītības iestāžu
mācībspēkiem ir jācenšas rast dažādi aizraujoši veidi, kā ar
bērniem runāt un stāstīt par veselīgu uzturu. Kā pārliecinājāmies
šī gada pavasarī, ar skolēnu konkursa “Gardēžu klase” meistarklasēm
viesojoties Latvijas skolās, radoši stāstot par veselīgu uzturu un
ļaujot bērniem līdzdarboties, viņi ne tikai iegūst jaunas
zināšanas, bet arī manāmi uzlabojās viņu ēst gatavošanas prasmes.
Ir svētīgi, ja skolotājiem nāk talkā uztura speciālisti un
profesionāli pavāri, kas “sauso” teoriju palīdz saistīt ar praksi
un radīt bērnos interesi par veselīgu uzturu,” noslēdz Olga
Ļubina.