Saldas un sāļas receptes mazuļa piebarojumam no pusgada vecuma
Pasaules Veselības organizācijas izstrādātās vadlīnijas paredz, ka mammas piens ir labākais, ko iespējams piedāvāt mazulim. Rekomendācijas iesaka bērnu ekskluzīvi zīdīt (tikai ar mātes pienu) līdz sešu mēnešu vecumam, un zīdīšanu vēlams turpināt līdz viņa divu gadu vecumam un ilgāk.
Mammamuntetiem.lv raksts
Pēc sešiem mēnešiem zīdainim pamazām var sākt piedāvāt ēdienu no ģimenes kopgalda. Sākumā dārzeņu biezeni gatavo no viena veida dārzeņiem, ieteicams no maigākiem – burkāniem vai ziedkāpostiem, vai brokoļiem bez sāls, bez cukura, bez garšvielām, lai nepārslogotu nieres. Vēlāk maina un paplašina dārzeņu sortimentu. Papildus ēdienu dod no karotes. Nedēļas laikā bērns ir pieradis pie dārzeņu biezeņa, tad citā ēdienreizē piedāvā dārzeņu novārījumā vai ūdenī vārītu putru – rīsu, kukurūzas, prosas, jo tās nesatur glutēnu.
Lasi arī:
Kad un kā uzsākt mazuļa piebarošanu. Konsultē zīdīšanas speciāliste Sandra Lase
Kādā vecumā uzsākt mazuļa piebarošanu? Skaidro fizioterapeite Klaudija Hēla
Lasītākais
Dārzeņu biezeni var piedāvāt pusdienās, bet no no rīta un vakaros dažādas putras. Launagā pagatavojiet piedāvāt augļu biezeni, ko var sablenderēt kopā ar biezpienu. No 6 - 7 mēnešu vecuma var uzsākt ēst gaļu (vistas baltā gaļa, teļa gaļa, liesa cūkgaļa). Tas noteikti jādara, lai bērniņam neveidotos anēmija.
Saistītie raksti
-
Pamatrecepte pēcpusdienas putriņai: graudaugu un augļu putriņa zīdainim
-
Ķirbju biezenis (no 6 mēn.)
-
Brokoļu – kartupeļu biezenis (no 6 mēn.)
-
Kolrābju – kartupeļu biezenis (no 6 mēn.)
-
Kolrābju putriņa ar vistas gaļu. Recepte mazuļiem
-
Cukini putriņa ar jēra gaļu. Recepte mazuļiem
-
Pastinaku – kartupeļu biezenis (no 6 mēn.)
-
Bumbieru un rīsu putriņa. Piebarojums zīdainim
-
Griķu biezputra ar avenēm
-
Rīsu pārslas ar augļu biezeni (no 6 mēn.)
-
Ātrā aprikozu biezputra (no 6. mēneša)
-
Banānu biezenis (no 6. mēneša)
-
Griķu biezputra ar banānu (no 6 mēn.)
-
Putnu gaļas piebarojums bērnam sākot no pusgada vecuma
-
Biezpiens - pašas gatavots. Gatavošana pa soļiem
-
Rīsu pārslas ar āboliem (no 6 mēnešiem)
-
Fenheļa biezenis (no 6 mēn.)
-
Puķkāpostu – kartupeļu biezenis (no 6 mēn.)
-
Ābolu biezenis no 6. dzīves mēneša
-
Kartupeļu biezputra bērnam no 6 mēnešu vecuma
-
Kā pašiem pareizi pagatavot biezenīti ziemai?
-
Idejas gardiem mazuļa biezeņiem pavasarī!