Fenheļa – pētersīļu biezenis (no 9. mēneša)
1 pieaugušajam un 1 bērnam vai vairākām mazuļa porcijām
Fenheļa bumbuli rūpīgi nomazgā, noloba cietās ārējās lapas (nemetiet šīs lapas ārā, jo tas, kas neder mazuļa maltītei, ļoti labi noderēs pārējai ģimenei, gatavojot dārzeņu zupu vai sautējumu), izgriež saknes koksnaino pamatni. Fenheļa lapu zaļo daļu smalki sakapā, bet cieto bumbuli sarīvē uz rupjas sakņu rīves. Pētersīļus nomazgā, izlasa apvītušas vai bojātas lapiņas un koksnainos kātus, smalki sakapā. Ūdeni ielej tvaicējamajā katlā, pieber fenheļa sēklas. Sarīvēto fenheli, kad ūdens vārās, liek tvaicēšanas nodalījumā un uz lēnas uguns tvaicē apmēram 8 minūtes. Tad fenheli pārkaisa ar sakapātajiem zaļumiem – pētersīļiem un fenheļa lapām. Turpina tvaicēt vēl pāris minūtes, ļaujot garšām un smaržām sajaukties un ievilkties. Fenheli izņem no tvaicējamā un sasmalcina biezenī, pievienojot apmēram pusi no tvaicēšanā izmantotā ūdens, kurā vārījās fenheļa sēklas. Pirms pieliet ūdeni ēdienam, izkāsiet to, jo sēklas mazuļa maltītei pievienot nedrīkst. Vēl karstam ēdienam pievienojiet sviestu un, kad tas izkusis, kārtīgi samaisiet. Šis biezenis ir ļoti piemērots bērniem ar novājinātu imunitāti, jo fenhelī ir daudz C vitamīna. Ieteicams šim biezenim pievienot kartupeļu biezputru – sākumā nelielu daudzumu, ko dienu no dienas var palielināt.
Avots: Putriņgrāmata, Padomu un recepšu grāmata gādīgiem vecākiem, R.: Valters un Rapa, 2008.
Sastāvdaļas
- Naža gals fenheļa sēklu
- Ūdens - 200.ml
- Fenheļa bumbuļa, var izmantot arī dārzāja zaļās lapas - 300.gr
- Sviests - 1.ēd. karote