Kolrābju – pētersīļu biezenis (no 9. mēneša)
No 11. mēneša arī šķēle rupja maluma kviešu miltu maizes bez garozas, naža gals tikko maltu anīsa sēklu
1 pieaugušajam un 1 bērnam vai vairākām mazuļa porcijām
Kolrābi nomazgā, nogriež saknes daļu un koksnainās lapas. Jaunos zaļos dzinumus smalki sakapā. Kolrābja bumbuli nomizo un sagriež smalkos salmiņos. Ūdeni ielej tvaicējamajā katlā un liek vārīties, pievienojot fenheļa sēklas un dažas lāses saulespuķu eļļas. Kad ūdens vārās, kolrābja salmiņus liek tvaicēšanas nodalījumā un ar vāku nosegtā katlā uz mērenas uguns tvaicē apmēram 10 minūtes. Pētersīļus nomazgā, izlasa apvītušas vai bojātas lapiņas un koksnainos kātus, smalki sakapā. Sakapātos zaļumus pārkaisa kolrābjiem un turpina tvaicēt vēl pāris minūtes. Tad izņem dārzeņus no tvaicējamā un ļauj notecēt liekajam ūdenim. Ar smalcinātāju pārvērš dārzeņus biezenī, pielejot pusi no ūdens, kas izmantots tvaicēšanai. Pirms pieliet ūdeni ēdienam, izkāsiet to, jo sēklas mazuļa maltītei pievienot nedrīkst. Vēl karstam ēdienam pievienojiet sviestu un krējumu, kārtīgi samaisiet. Biezenim pēc vēlēšanās var pievienot kartupeļu biezputru vai samīcītus kartupeļus, kas gatavoti ar visu mizu. Kad bērns sasniedzis 11 mēnešu vecumu, ēdienam, ko pasniedzat mazulim, vairs nav jābūt pārvērstam viendabīgā biezenī. Tādēļ šo pašu recepti, tikai nedaudz pārveidotu, varat izmantot, gatavojot ēdienu arī 11 mēnešus vai gadu vecam bērnam. Receptes variants Rupja maluma kviešu miltu maizes šķēli, bez garozas, sīki sadrupiniet. Pannā izkausējiet sviestu, ieberiet maizes drupatas un nedaudz tās apgrauzdējiet. Kolrābi gatavojiet, kā iepriekš aprakstīts, pēc tvaicēšanas salmiņus nesasmalciniet, bet pievienojiet maizes drupatām uz pannas. Ēdienu pasniedziet mazulim, pievienojot karoti krējuma un pārkaisot ar svaigi maltām anīsa sēklām.
Avots: Putriņgrāmata, Padomu un recepšu grāmata gādīgiem vecākiem, R.: Valters un Rapa, 2008.
Sastāvdaļas
- Sviests - 1.tējkarote
- Nelieli kolrābji - 400.gr
- Jaunu kolrābja lapiņu - 1.ēd. karote
- Ūdens - 250.ml
- Naža gals fenheļa sēklu
- Svaigi pētersīļi - 1/2.tējkarote
- Dažas lāses saulespuķu eļļas
- Salds krējums - 1.ēd. karote