Mājās gatavoti veselīgie dārzeņu čipsi
Lai gan šie dārzeņu čipsi satur daudz tauku, tajos ir maz piesātināto un transtaukskābju. Arī sāls daudzums ir ievērojami mazāks nekā rūpnieciski ražotajos kartupeļu čipsos, toties lielāks uzturvielu daudzums.
Nepieciešams:
(apmēram 6 porciju pagatavošanai)
- Jūras sāls
- 200 g (svars pēc mizošanas) sakņu dārzeņu, piemēram, kāļi, kartupeļi, saldie kartupeļi, pastinaks
- Saulespuķu vai zemesriekstu eļļa
- Melnie pipari
Šie čipsi būs labs karotinoīdu, kālija avots. Piemēroti bērniem, kas ietur speciālas diētas – veģetāriešiem un vegāniem, diētas bez piena, kviešiem un glutēna, nedrīkst ēst riekstus un sēklas.
Atceries!
Produkts nav piemērots sasaldēšanai.
Pagatavošana
- Sagriež dārzeņus plānās šķēlītēs, lietojot dārzeņu mizošanai paredzēto nazi vai speciālu dārzeņu rīvi. Noskalo tos un tad rūpīgi nosusina uz papīra dvieļa.
- Sakarsē eļļu lielā katlā (eļļas līmenim jābūt 5 cm no katla pamatnes, un katlam jābūt tik augstam, lai eļļas līmenis nebūtu augstāks par pusi no katla augstuma). Eļļa ir pietiekami karsta, kad, iemetot tajā mazu sausas maizes kubiņu, tas kļūst zeltaini brūns 30 sekunžu laikā.
- Cep dārzeņus 3 vai 4 piegājienos. Kad tie kļuvuši zeltaini, izņem tos ar putukaroti un nosusina uz virtuves dvieļa.
- Uzkaisa nedaudz sāli un piparus, ļauj nožūt, tad pasniedz vai uzglabā hermētiski noslēgtā traukā.
Ieteikums
- Čipsu pagatavošanai var izmantot bietes, bet tās labāk cept atsevišķi.
- Lai iegūtu čipsus ar mazu tauku saturu, sagriež dārzeņus nedaudz biezākās šķēlītēs (apmēram 1,5 mm), iemērc tās eļļā, apkaisa ar garšvielām un cep uz cepšanas paplātes ar pretpiedeguma virsmu cepeškrāsns temperatūrā 190 °C 30 minūtes, pēc 20 minūtēm apgriež uz otru pusi. Šie čipsi nebūs tik kraukšķīgi un būs mazāk piemēroti līdzņemšanai, bet ideāli kā mājās izmantojama uzkoda.
Recepte no Judītes Vilsas jaunās grāmatas Bērnu uzturs.