Medus kūka (gatavošana pa soļiem)
Precizējums par sastavdaļām: aptuveni 4 glāzes milti (man
vajadzēja vairāk);
1l krējums + 1 glāze cukurs, bet var arī vairāk salduma
mīļotājiem.
Pagatavošana:
Katliņā ieberam cukuru, pienu, medu un sāli. Visu uzsildām, maisām,
līdz cukurs izkūst, tad pievienojam sviestu, maisām, līdz izkūst.
Pieliekam sodu un uz lielas uguns maisām, līdz mainās krāsa uz
brūnu, kā gotiņa. Noņemam no uguns un turpinām maisīt, lai atdziest
nedaudz. Tad pa vienai pievienojam olas un rūpīgi izmaisām. Beram
klāt miltus. Mīklai jasanāk mīkstai, mazliet lipīgai, bet tā, lai
var izveidot mīklas bumbu.
Mīklu rūpīgi izmīcam, lai kļūst maiga, mīksta. Liekam maisiņā un
atstājam uz 20 minūtēm, lai milti uzbriest.
Mīklu sadalām 6 vienādās bumbiņās.
Bumbiņu izrullējam uz cepamā papīra plānu, plānu. Kamēr vienu
rullējam, pārējās turam maisiņā. Lai zinātu, ka mīkla izrullēta
atbilstoša izmēra, paņemam šķīvi, pēc kura vēlāk izgriezīsim formu.
Uzliekam šķīvi uz mīklas un skatāmies, vai šķīvis uzlien.
Mīklu sadurstām ar dakšiņu, lai nepiepūšas.
Cepam 200 grādos 10 minūtes, bet katra nākāmā kārta cepsies mazāk
par 10 minūtēm.
Kamēr silta mīkla, uzliekam šķīvi un izgriežam apli.
Tā izdarām ar visu pārējo mīklu.
1 l krējumu putojam ar cukuru un vaniļu. Putojam, līdz paliek
stingra masa un nekrīt nost no karotes.
Katru ripu apsmērējam ar krējuma kremu un kārtojam vienu uz otras.
Krējumu smērējam bagātīgi.
Virsū var uzbērt riekstus vai ari sadrupināt apgriezto miklu no
ripām.
Kūku liekam ledusskapī. Uz diennakti aizmirstam par to.
Krējums savelkas ripās un samitrina tās, tieši tādēļ krējumu
jāsmērē bagātīgi.
Ļoti vienkārša kūka. Varētu patikt saldummīļiem.
Sastāvdaļas
- Olas - 3.gab
- Milti - 4.glāzes
- Cukurs - 1.glāze
- Medus - 6.ēd.k.
- Sviests vai margarīns - 150.g
- Soda - 1.tējk.
- Sāls.šķipsniņa
- Piens - 3.ēd.k.
- krējums + - 1.l
- Cukurs - 1.glāze
- Vaniļas cukurs - 1.paciņa