Lazanja! Mmm...
Vai arī tu esi no tiem, kam jau pāris mēnešus plauktā guļ lazanjas makaronu paciņa? Laiks tos likt lietā! Vai tas ir vienkārši? Sarežģīti nav, lai gan šī garšīgā un sātīgā ēdiena pagatavošana aizņems vismaz vienu stundiņu.
Lazanjas recepšu ir daudz un dažādas, taču, meklējot informāciju
par šo lielisko ēdienu, uzzināju, ka tradicionāli tajā izmanto
liellopa malto gaļu. Bet es nolēmu eksperimentēt un liellopa vietā
izvēlējos vistas malto gaļu. Vienalga garšoja labi, turklāt ne
tikai man, bet arī vīram un trīsgadīgajam dēlam, kas ēdienu ziņā ir
diezgan izvēlīgs.
SASTĀVDAĻAS:
1 paciņa lazanjas plāksnes
cepešpanna ar augstām malām
Gaļas mērcei:
1 kg liellopa vai citas maltās gaļas
1 liels burkāns
1 liels vai 2 mazāki sīpoli
2 seleriju kāti
200 g tomātu pastas
1 l ūdens
olīveļļa cepšanai
sāls, pipari pēc garšas
Bešamela mērcei:
30 g sviesta vai olīveļļas
5 ēd.k. miltu
½ — 1 l piena
100 — 200g Parmas siera
sāls, pipari pēc garšas
malts muskatrieksts pēc garšas
PAGATAVOŠANA:
Gaļas mērce
•
Uz pannas apcep malto gaļu un liek sautēties katlā. Pielej ūdeni.
Gaļai jāsutinās pus stundu.
• Sarīvē burkānu, sagriež sīpolu un selerija
kātus. Dārzeņus eļļā apcep uz pannas, pievieno tiem tomātu pastu un
vēl mirkli pasautē. Apceptās saknes pievieno gaļai, pieber sāli un
piparus un turpina sautēt uz lēnas uguns. Maltās gaļas mērcei jābūt
pašķidrai.
Bešamela mērce
• Katliņā sakarsē sviestu vai eļļu,
pievieno miltus un maisa, līdz iegūst zeltaini brūnu krāsu.
• Rūpīgi maisot, miltiem pievieno pienu. Pienam
jābūt tik daudz, lai iegūtu bieza krējuma konsistenci. Taču
atceries — mērci nevajag uzvārīt, tikai karsēt!
• Mērci noņem no uguns un pievieno lielāko daļu
rīvēta Parmas siera, sāli, piparus, muskatriekstu un visu kārtīgi
samaisa.
P.S. Šī mērce ir ļoti garšīga, to noteikti var pasniegt arī pie
citiem ēdieniem!
Lazanjas kārtošana
• Nepieciešama
cepešpanna ar augstām malām. Man vienīgā tāda ir tortes forma. Lai
apakšdaļas un malu savienojumu vietā netecētu ārā mērce, apliku
pannai folliju.
• Ieslēdz cepeškrāsni uz 180 grādiem — pirms
lazanjas cepšanas, tai vajadzētu būt sakarsētai.
• Vispirms pannā ielej nedaudz gaļas
mērces, pa virsu kārto lazanjas plāksnes, atkal uzlej gaļas mērci
un tai pāri — Bešamela mērci. Attiecīgi tai virsū lazanjas
plāksnes, gaļu, Bešamela mērci un atkal lazanjas plāksnes. Kopumā
izveido trīs šādas kārtas.
•
Virskārtā uzklāj Bešamela mērci. Cep180 grādos 20-30 min. Brīdi
pirms lazanjas gatavības, uzkaisi tai pāri sarīvētu sieru.
Lai labi garšo!
Citas receptes un ieteikumus lazanjas gatavošanā meklē
foruma sadaļā Virtuve
vai Virtuves rakstu sadaļā kategorijā Siltie
ēdieni/Makaronu ēdieni.
Sastāvdaļas
- Lazanjas plāksnes - 1.paciņa
- Gaļas mērcei:
- Liellopa vai cita maltā gaļa - 1.kg
- Liels burkāns - 1.gab
- Seleriju kāti - 2.gab
- Tomātu pasta - 200.g
- Ūdens - 1.l
- Olīveļļa cepšanai
- Sāls, pipari.pēc garšas
- Bešamela mērcei:
- Sviests vai olīveļļa - 30.g
- Milti - 5.ēd.k.
- Piens - 1/2 - 1.l
- Parmas siers - 100 - 200.g
- Sāls, pipari.pēc garšas
- Malts muskatrieksts.pēc garšas