Apaļais rausis - sklandrausis
Vai kādreiz jau esi mēģinājis izcept šo nepārprotami latvisko, no kurzemes nākušo rausi? Ikvienam latvietim reizi dzīvē tas ir gan jānogaršo, gan jāuzcep!
Sastāvdaļas:
Mīklai
- 500g rudzu miltu
- 1 tējk. sāls
- 70g sviesta vai cūku tauku
- 200ml piena
Kartupeļu pildījumam
- 500g izvārītu kartupeļu
- 150g smalka biezpiena
- 200ml skāba krējuma
- 100g izkausēta sviesta
- 3 olas
- sāls
- 1 ēd.k. ķimeņu
Burkānu pildījumam
- 5 izvārīti burkāni
- 100g izkausēta sviesta
- 4 ēd.k. saldā krējuma
- 3 olas
- 200g cukura
Virskārtai
- skābais krējums
- cukurs
Gatavošana:
- No dotajām mīklas sastāvdaļām pagatavo mīklu.
- Mīklu izrullē desiņā un sagriež nelielos gabaliņos (jāsanāk 12 gabaliem).
- Katru gabaliņu saveļ bumbiņā, tad saspiež plācenītī un ar rokām veido uz augšu maliņas.
- Pagatavoto sklandrauša pamatni liek pannā.
- No dotajām pildījumu sastāvdaļām atsevišķi pagatavo pildījumus, izmantojot visas to sastāvdaļas. Vārītos kartupeļus un burkānus izmaļ caur gaļas mašīnu.
- Kā pirmo sklandrauša pamatnītē pilda kartupeļu pildījumu gandrīz pilnu.
- Tad kārto burkānu masu.
- Tā piepilda visas pamatnītes.
- Liek cepties sakarsētā cepeškrāsnī 180 grādos apmēram 40 minūtes.
- Pirms cepšanās beigām katram sklandrausim uzliek vienu ēdamkaroti skābā krējuma un pārkaisa ar cukuru.
- Sklandraušus pasniedz kā siltus, tā arī aukstus! :)
Recepte: Agita Gabrāne