Apaļais rausis - sklandrausis

Vai kādreiz jau esi mēģinājis izcept šo nepārprotami latvisko, no kurzemes nākušo rausi? Ikvienam latvietim reizi dzīvē tas ir gan jānogaršo, gan jāuzcep!

Tā garša ir sāļi-saldena, taču patīkama!

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Tā garša ir sāļi-saldena, taču patīkama!

Sastāvdaļas:

​Mīklai

  • 500g rudzu miltu
  • 1 tējk. sāls
  • 70g sviesta vai cūku tauku
  • 200ml piena

Kartupeļu pildījumam

  • 500g izvārītu kartupeļu
  • 150g smalka biezpiena
  • 200ml skāba krējuma
  • 100g izkausēta sviesta
  • 3 olas
  • sāls
  • 1 ēd.k. ķimeņu

Burkānu pildījumam

  • 5 izvārīti burkāni
  • 100g izkausēta sviesta
  • 4 ēd.k. saldā krējuma
  • 3 olas
  • 200g cukura

Virskārtai

  • skābais krējums
  • cukurs
Reklāma
Reklāma

Gatavošana:

  • No dotajām mīklas sastāvdaļām pagatavo mīklu.
  • Mīklu izrullē desiņā un sagriež nelielos gabaliņos (jāsanāk 12 gabaliem).
  • Katru gabaliņu saveļ bumbiņā, tad saspiež plācenītī un ar rokām veido uz augšu maliņas.
  • Pagatavoto sklandrauša pamatni liek pannā.
  • No dotajām pildījumu sastāvdaļām atsevišķi pagatavo pildījumus, izmantojot visas to sastāvdaļas. Vārītos kartupeļus un burkānus izmaļ caur gaļas mašīnu.
  • Kā pirmo sklandrauša pamatnītē pilda kartupeļu pildījumu gandrīz pilnu.
  • Tad kārto burkānu masu.
  • Tā piepilda visas pamatnītes.
  • Liek cepties sakarsētā cepeškrāsnī 180 grādos apmēram 40 minūtes.
  • Pirms cepšanās beigām katram sklandrausim uzliek vienu ēdamkaroti skābā krējuma un pārkaisa ar cukuru.
  • Sklandraušus pasniedz kā siltus, tā arī aukstus! :)

Recepte: Agita Gabrāne

 

Sastāvdaļas