Vienkārši pagatavojama piparkūku mīkla ar fantastiskiem garšas elementiem
Tieši tikko pagatavotu piparkūku smarža ir tā, kas ievieš mājās Ziemassvētku sajūtu. Dažādu smaržu un garšu salikumi, no kuriem sastāv mīkla, ir apbrīnojami. Lieliska un viegli pagatavojama piparkūku mīklas recepte, kas piemērota kā mazākajiem, tā lielākajiem ģimenes pārstāvjiem
Mīklas pagatavošana var izvērsties par radošu un lielisku
pasākumu, tāpēc piedāvājam ielūkoties burvīgas piparkūku mīklas un
glazūru receptēs, ar kurām ir padalījusies profesionāle, Lage Ko
galvenā konditore, Nadežda Lukjančuka.
Lai pagatavotu 2,4 kg piparkūku mīklas,
nepieciešams:
• Sviests 240 g;
• Iesala ekstrakts 60 g;
• Eļļa (ieteicams olīveļļa) 100 g;
• Piparkūku garšviela 40 g;
• Soda 10 g;
• Cukurs 520 g;
• Ūdens 340 g;
• Milti 1,2 kg
Piparkūku mīklas pagatavošana:
1. Traukā ieber cukuru. Tam pievieno piparkūku
garšvielu, tad iesalu. Visu samaisa.
2. Pievieno siltu ūdeni, lai cukurs izkūst.
Samaisa.
3. Pievieno sviestu (vēlams atlaidinātu vai
izkausētu uz lēnas uguns ūdens peldē). Visu samaisa, kamēr
izveidojusies vienmērīga masa.
4. Citā traukā ieber miltus un tiem pievieno
sodu. Ar sodu sajauktos miltus pa daļām pievieno iepriekš
sagatavotajai masai, tā lai neveidojas kunkuļi. Maisot iegūto
masu, vienmērīgi pievieno eļļu, līdz izveidojas piparkūku
mīkla.
5. Iegūto mīklu liek ledusskapī un, pirms
cepšanas ieteicams noturēt to diennakti. To var turēt pat
līdz nedēļai. Jo ilgāk, jo labāk- tad mīkla iegūs vislabāko
garšu un konsistenci.
Piparkūku cepšana:
1. Uz darba virsmas izber miltus. Piparkūku mīklu
izliek uz galda un izrullē. Piparkūku biezums atkarīgs no jūsu pašu
vēlmes – cik biezas vai plānas tās vēlaties.
Jo plānākas piparkūkas, jo tās būs kraukšķīgākas.
2. Ar formiņām izveido piparkūkas un liek tās
cepeškrāsnī.
3. Ieteicamā cepšanas temperatūra ir 200 grādi un
piparkūkas būs gatavas pēc 10-12 minūtēm.
4. Piparkūkas izņemt no cepeškrāsns un ļauj tām
nedaudz atdzist, pārklāj ar sakultu olu un izdekorē ar glazūru,
balto šokolādi, kas izkausēta ūdens peldē, rozīnēm, augļu sukādēm,
riekstiem, krāsainajiem cukura graudiņiem.
Glazūras pagatavošana:
1. Tiek saputots olas baltums (50 g).
2. Pakāpeniski pievieno pūdercukuru (120 g), līdz
iegūst vienmērīgu, stingru masu/putas, kas nemaina savu
formu.
3. Ja vēlaties krāsainu glazūru, tad var
pievienot pilīti krāsvielas.
4. Tad ļaujam vaļu fantāzijai un radošajai
izdomai un rotājam piparkūkas, kā vien sirds vēlās.
Atceries, ka pats galvenais nosacījums ir - gatavot ar
mīlestību!