Senās piparkūkas. Konditores Signes Meirānes recepte

Līdz Ziemassvētkiem vairs nemaz nav tālu. Tā kā piparkūku mīklai nepieciešams laiks, lai ievilktos, ir īstais brīdis ķerties pie tās pagatavošanas!
Dažreiz, lai iegūtu maigāku piparkūku garšu, Signe Meirāne mīklai nepievieno visas garšvielas, izmantojot tikai kanēli un ingveru.

FOTO: Publicitātes foto

Dažreiz, lai iegūtu maigāku piparkūku garšu, Signe Meirāne mīklai nepievieno visas garšvielas, izmantojot tikai kanēli un ingveru.

Nepieciešams:

  • 600–700 g kviešu miltu;
  • 400 g tumšā sīrupa;
  • 200 g gaiši brūnā cukura;
  • 170 g sviesta;
  • 1 g cepamās sodas + 10 ml ūdens;
  • šķipsniņa jūras sāls;
  • 2 vidēja lieluma olas, sakultas ar dakšiņu;

 

garšvielu maisījumam:

Reklāma
Reklāma
  • 2 tējk. malta kanēļa;
  • 20 krustnagliņu;
  • 1/2 tējk. kardamona;
  • 2 tējk. ingvera;
  • 1/2 tējk. svaigi sarīvēta muskatrieksta;
  • 15 smaržīgo piparu graudu;
  • 15 g melno piparu graudu.

 

Pagatavošana

  1. Visas garšvielas sablennderē pulverī. Samaisa ar 300 g miltu.
  2. Pannā ielej sīrupu, pievieno cukuru un sviestu un lēnām sildi. Kad cukurs ir izkusis, uzgriež lielāku siltumu un karsē, līdz tas sāk vārīties.
  3. Noņem no plīts un karstajai maisai pievieno miltus ar garšvielām, maisot ar koka karoti, līdz mīkla sāk atlekt no katla malas. Ļauj atdzist apmēram 20 minūtes.
  4. Piejauc ūdenim sodu un sāli. Pievieno mīklai saputotās olas un sodas šķidrumu.
  5. Kad olas ir iemaisītas, pievieno pārējos miltus un maisi, līdz mīkla ir viendabīga un gluda.
  6. Mīca uz miltiem pārkaisītas virsmas, kamērmasa kļūst  gluda un elastīga, bet arī ne pārāk ilgi. Jo vairāk mīcīsi, jo cietākas būs piparkūkas.
  7. Ietin un ļauj vismaz vienu dienu pastāvēt ledusskapī vai citā vēsā vietā, bet vislabāk atstāt uz vairākām dienām vai pat nedēļām.
  8. Izņem mīklu no ledusskapja 4 stundas pirms cepšanas.
  9. Izveltnē mīklu pēc iespējas plānāk, izspiež formas un cep 200°C karstā krāsnī, līdz piparkūkas kļūst gaiši brūnas – apmēram 10 minūtes.

Saistītie raksti