Senās piparkūkas. Konditores Signes Meirānes recepte
Līdz Ziemassvētkiem vairs nemaz nav tālu. Tā kā piparkūku mīklai nepieciešams laiks, lai ievilktos, ir īstais brīdis ķerties pie tās pagatavošanas!
Nepieciešams:
- 600–700 g kviešu miltu;
- 400 g tumšā sīrupa;
- 200 g gaiši brūnā cukura;
- 170 g sviesta;
- 1 g cepamās sodas + 10 ml ūdens;
- šķipsniņa jūras sāls;
- 2 vidēja lieluma olas, sakultas ar dakšiņu;
garšvielu maisījumam:
- 2 tējk. malta kanēļa;
- 20 krustnagliņu;
- 1/2 tējk. kardamona;
- 2 tējk. ingvera;
- 1/2 tējk. svaigi sarīvēta muskatrieksta;
- 15 smaržīgo piparu graudu;
- 15 g melno piparu graudu.
Pagatavošana
- Visas garšvielas sablennderē pulverī. Samaisa ar 300 g miltu.
- Pannā ielej sīrupu, pievieno cukuru un sviestu un lēnām sildi. Kad cukurs ir izkusis, uzgriež lielāku siltumu un karsē, līdz tas sāk vārīties.
- Noņem no plīts un karstajai maisai pievieno miltus ar garšvielām, maisot ar koka karoti, līdz mīkla sāk atlekt no katla malas. Ļauj atdzist apmēram 20 minūtes.
- Piejauc ūdenim sodu un sāli. Pievieno mīklai saputotās olas un sodas šķidrumu.
- Kad olas ir iemaisītas, pievieno pārējos miltus un maisi, līdz mīkla ir viendabīga un gluda.
- Mīca uz miltiem pārkaisītas virsmas, kamērmasa kļūst gluda un elastīga, bet arī ne pārāk ilgi. Jo vairāk mīcīsi, jo cietākas būs piparkūkas.
- Ietin un ļauj vismaz vienu dienu pastāvēt ledusskapī vai citā vēsā vietā, bet vislabāk atstāt uz vairākām dienām vai pat nedēļām.
- Izņem mīklu no ledusskapja 4 stundas pirms cepšanas.
- Izveltnē mīklu pēc iespējas plānāk, izspiež formas un cep 200°C karstā krāsnī, līdz piparkūkas kļūst gaiši brūnas – apmēram 10 minūtes.