Z. Grīnbergs, someljē: Pēdējais laiks sārtā vīna baudīšanai!
Sārtais vīns ir vasaras dzēriens, tāpēc septembra dienās, kad saule vēl kutina degunu un liek novilkt silto jaku, lejam glāzē sārto vīnu!
Siltām vasaras ballītēm kā radīts ir sārtvīns, pasniegts
atspirdzinoši vēss. Jau tuvinot glāzi pie lūpām, sajūtams tā
burvīgais zemeņu, ķiršu, aveņu un greipfrūtu aromāts. Nav brīnums,
ka visur pasaulē tieši sārtvīna pārdošanas apjomi aug visstraujāk —
kas reiz pagaršojis labu sārtvīnu, atgriezīsies pie tā vēl un
vēl.
Par sārtvīniem nespried pēc
Zinfandel
Tomēr, kad pienāk brīdis pie vīnu plauktiem izvēlēties kādu no šiem
dzērieniem, daudzi savu skatienu vērš balto vai sarkano vīnu
virzienā, pilnībā aizmirsdami par sārto eksistenci. Varbūt neziņas
dēļ, ko no plašā klāsta izvēlēties, jo katrs vīndaris steidz
pārsteigt ar kādu vēl nedzirdētu vīnogu šķirni vai toņu gammu no
blāvi rozā līdz pat apelsīnu oranžai. Vai arī tāpēc, ka iespaids
par sārtvīniem sabojāts, „pateicoties” kādam mājas ballītē dzertam
Kalifornijas White Zinfandel (pussalds sārtvīns, darināts
no Zinfandel vīnogu šķirnes), kas atrodams katra
lielveikala plauktos? Šiem vīniem ir pieejama cena, arī to
kvalitāte ir apmierinoša, taču nekā vairāk — kā jau produktam, kura
veidošanā nav ieguldīts pārāk daudz pūļu un talanta.
Kādu sārtvīnu izvēlēties?
Es ieteiktu nebaidīties eksperimentēt un atklāt ko jaunu, jo kā gan
citādi atrast kādu patiešām interesantu un baudāmu vīnu?
No Vecās Pasaules visnopietnākā attieksme pret sārtajiem vīniem ir
Francijā — tur katram vīna reģionam ir ko piedāvāt. Bet jo īpaši
Francijas dienvidos šim vīna veidam ir ļoti senas tradīcijas.
Īpaši slaveni ir Provansas vīni. Tāpat arī vīni no Tavelas un
Lirakas, kas atrodas Reinas upes dienvidu daļā. Starp citu, Tavela
ir īpaša ar faktu, ka viņu baltie un sarkanie vīni nevar iegūt
Francijas vīnu augstāko kvalitātes garantijas apliecinājumu AC
(appellation controlee) — šis gods ir atvēlēts vienīgi
Tavelas sārtvīniem.
Ar ko šo vīnu baudīt
Jāpiebilst, ka sārtie vīni pēc garšas pārsvarā būs sausi. Tie ir
lieliski baudāmi vieni paši ( +7—8 grādu temperatūrā), bet, ja
vēlies tos sakombinēt ar ēdienu, tad zinu, ka, pasniedzot sārtvīnu
kopā ar auksti kūpinātu šķiņķi, kā itāļu prosciutto,
harmonija būs nevainojama! Labi sārtvīns garšos arī kopā ar
vasarīgiem jauktu salātu lapu un tomātu salātiem. Noteikti ir vērts
izpētīt, kādas ēdienu receptes nāk no reģioniem, kuros ražo
sārtvīnus, — neapšaubāmi būs daudz ēdienu ar ķiplokiem, dažādām
jūras veltēm (zivis, vēžveidīgie), kā arī ar vistas gaļu un
cūkgaļu. Esmu dzirdējis, ka ar sārto vīnu vienkārši fantastiski
esot gliemeži — par to pārliecināties ļaušu jums pašiem...
Jo jaunāks sārtvīns, jo labāk!
Arī Spānija ir svarīga sārtvīnu ražotājvalsts. Pieminēšu, manuprāt,
divus galvenos reģionus — Riohu un Navarru. Lieliski sausie vīni
darināti no Grenache vai Tempranillo vīnogām,
kuras paši spāņi iecienījuši ar dažādu veidu tapām (mazas
uzkodiņas).
Nevajadzētu aizmirst arī par Jaunās Pasaules sārtvīnu ražotājiem —
manu pēdējā laika favorīti Jaunzēlandi, kā arī Čīli un
Dienvidāfriku. Pamēģiniet kādu sārto vīnu, gatavotu no Pinot
Noir vīnogām! Tie izceļas ar savu eleganci, mineralitāti un
svaigumu.
Sārtvīniem ārkārtīgi svarīga ir tieši atsvaidzinošā garša un augļu,
ogu garšas īpašības — tās gan diemžēl salīdzinoši ātri tiek
pazaudētas, pieaugot vīna vecumam, tāpēc neieteiktu pirkt sārtvīnu,
kas vecāks par diviem gadiem (ja neskaita īpašus izņēmumus, pēc
kuru cenas sapratīsiet, ka šos vīnus drīkst uzglabāt ilgāk).
Konsultējies ar speciālistu
Jāatzīst, ka ne vienmēr no vīna etiķetes vien ir saprotams, kāds
tieši konkrētais vīns būs. Ja daži Jaunās Pasaules vīndari ir
nedaudz izsmeļošāki un paskaidro, kāda vīnogu šķirne (vai šķirnes)
ir izmantota vīna radīšanā, tad, piemēram, Francija ir paskopa ar
šāda veida informāciju. Tāpat citreiz pēc etiķetes ir grūti noteikt
vīna salduma pakāpi. Šādos gadījumos vislabāk vērsties pie kāda
profesionāļa pēc padoma, tāpēc, ja ir laiks, apmeklējiet kādu no
specializētajiem vīnu veikaliem — tur visbiežāk strādā cilvēki, kam
vīns ir sirdslieta, un viņi būs priecīgi palīdzēt ar padomu.
Šeit pieminēju tikai dažus iespējamos variantus, kur lūkoties, ja
esat kvalitatīva sārtvīna meklējumos, bet nepieminētas palika
Itālija, Argentīna, Austrālija un Portugāle...
Nu ja — silto dienu būs par maz, lai pamatīgi ielūkotos sārto vīnu
pasaulē. Taču varbūt nevajag gaidīt līdz nākamajai vasarai —
iemeslu baidīt sārto vīnu var atrast jebkurā gadalaikā!
Zigmārs Grīnbergs, someljē