Kičīgs un skaists cienasts Helovīnu galdam! Ķirbis un saldumi dažādos veidos
31. oktobrī, visu svēto dienas priekšvakarā, laiks svinēt Helovīnu. Pie mums attieksme pret šiem svētkiem ir visvisāda – dažiem tie ir gaidītākie svētki, citi tos nesvin nemaz. Bet gan vieniem, gan otriem varētu būt interesanti paspēlēties ar Helovīnu tematiku savās virtuvēs, it īpaši, ja ģimenē ir bērni.
ĶIRBJU ZUPA
Sastāvdaļas
- 600 g ķirbja
- 50 g sviesta vai margarīna
- 1 ēd. kar. niedru cukura
- 3/4 l piena
- 1/2 tējk. muskatrieksta
- 1 saspiesta ķiploka daiviņa
- 1 tējk. sāls
- 1/2 tējk. piparu
Pagatavošana
Sagriež ķirbi mazos gabalos. Izkausē katlā taukvielas un viegli apbrūnina ķirbja gabalus. Pievieno niedru cukuru, ļauj tam izkust. Maisot pievieno pienu. Pievieno ķiploku, muskatriekstu, sāli un piparus. Ļauj vārīties zem vāka 20 minūtes. Samaisa zupu ar mikseri vai izberž caur sietu. Pagaršo un, ja nepieciešams, pievieno garšvielas. Zupu pasniedz siltu kopā ar maizi.
TAUPĪGĀS ĶIRBJU PANKŪKAS
Sastāvdaļas
- soda
- 2 glāzes milti
- 2 olas
- ½ litri ķirbju
- Sāls pēc garšas
Pagatavošana
Paņem bļodā neapēstos ķirbjus, saspaida kopā ar pienu, pieber šķipsniņu sāls, piesit olu, pieber miltus un pieber tējkarotes galiņu sodas, visu sajauc un liek uz pannas pa karotei. Pankūkas ēd ar brūkleņu ievārījumu un ābolu mizu tēju. Cienasts gatavs!
ZIRNEKLĪŠI
Sastāvdaļas
- 100 g sviesta vai margarīna
- 150 ml pūdercukurs ar šokolādes garšu
- 300 ml auzu pārslu
- 2-3 ēd. kar. stipras, aukstas kafijas
Rotājums
- Kokosrieksta skaidiņas
- Pūdercukurs ar zemeņu garšu
- Lakricas nūjiņas
Pagatavošana
Pavirši sajauc cepamos taukus un pūdercukuru ar šokolādes garšu. Pievieno auzu pārslas un kafiju. Izveido apaļas bumbiņas, kuras izvārta kokosrieksta skaidiņās. Izveido arī mazākas bumbiņas, kuras kā galvu uzliek uz bumbiņām ar kokosriekstu skaidiņām. Sajauc pāris ēd. kar. pūdercukura ar zemeņu garšu ar nedaudz ūdens un uzpilina mazajām bumbiņām - kā acis uz galvas. Sagriež lakricas nūjiņas gabalos un pievieno kā zirnekļa kājas.
ZIRNEKĻU KŪKA
Sastāvdaļas
- 150 g sviesta vai margarīna
- 2 olas
- 300 ml niedru cukura
- 150 ml kviešu miltu
- 1 ēd. kar. vaniļas cukura
- 3 ēd. kar. kakao
Glazūra
- 25 g sviesta vai margarīna
- 200 ml pūdercukura ar šokolādes garšu
- 25 ml silta piena
- 1 tējk. vaniļas cukura
Rotājums
- 200 ml pūdercukura
- 1 olas baltums
- Saldumi
Pagatavošana
Sakarsē krāsni līdz 175 grādiem. Ieziež formu ar noņemamā malām (apm. 25 cm diametrā) ar rīvmaizi. Izkausē cepamos taukus. Kārtīgi sakuļ olu un niedru cukuru. Sajauc kviešu miltus, vaniļas cukuru un kakao un pievieno maisījumam. Pievieno cepamos taukus. Maisījumu ielej veidnē. Cep krāsns vidusdaļā aptuveni 25 minūtes. Ļauj atdzist formā. Glazūrai sajauc margarīnu, pūdercukuru ar šokolādes garšu, siltu pienu un vaniļas cukuru un pārklāj pār kūku. Sakuļ olas baltumu un pūdercukuru. Izveido zirnekļa tīklu pār kūku. No saldumiem izveido zirnekli un ievieto zirnekļa tīklā.
VISTA AR ĶIRBJIEM UN BURKĀNIEM
Sastāvdaļas
- pētersīļu sakne
- 2 burkāni
- ķirbis
- 2 gab. vistas filejas
- 2 paciņas rīsu
- sāls, pipari pēc garšas
Pagatavošana
Novāra rīsus. Sagriež gabaliņos vistas fileju, kubiciņos ķirbi, ripiņās burkānus un pētersīļu saknes. Gaļu apcep. Kad brūna, pievieno burkānus un pētersīļus, pievieno garšvielas. Zem vāka sautē, kamēr gandrīz mīksti. Tad pievieno ķirbjus. Kad viss gatavs, pievieno rīsus, vēl brītiņu pasautē un - labu apetīti!
ZIRNEKĻU KĒKSI (15 gabali)
Sastāvdaļas
- 100 g margarīna
- 75 ml piena
- 150 ml niedru cukura
- 2 olas
- 250 ml kviešu miltu
- 2 ēd. kar. kakao
- 1 tējk. cepamā pulvera
- 2 ēd. kar. vaniļas krēma pulvera vai 1 1/2 ēd. kar. kartupeļu miltu un 1 tējk. vaniļas cukura
Rotājums
- Lakricas nūjiņas
- Krāsainas konfektes
Pagatavošana
Izkausē margarīnu un pievieno pienu. Ļauj sakarst, bet neļauj vārīties. Sakuļ olu un pievieno nedaudz cukura. Sajauc kviešu miltus ar cepamo pulveri, vaniļas krēma pulveri un kopā ar piena maisījumu pievieno olas maisījumam. Piepilda papīra formas cepešpannā vai kēksiņu plātni. Cep kēksus krāsns vidusdaļā 225 grādos apmēram 12 minūtes. Ļauj atdzist. Izrotā.
SPOKU MAIZĪTES (15 gabali)
Sastāvdaļas
- 100 g margarīna
- 75 ml piena
- 150 ml niedru cukura
- 2 olas
- 1 tējk. cepamā pulvera
- 1 tējk. vaniļas cukura
- 1 ēd. kar. kartupeļu cietes
- 2 ēd. kar. kakao pulvera
- 250 ml kviešu miltu
Rotājums: pūdercukurs
Pagatavošana
Sakarsē krāsni līdz 225 grādiem. Izkausē margarīnu, pielej pienu un sakarsē neuzvārot. Sajauc olas ar cukuru. Sajauc miltus, cieti, kakao pulveri, vaniļas cukuru, cepamo pulveri. Pievieno šo maisījumu pamīšus ar piena maisījumu klāt pie olu maisījuma. Sadala mīklu pa 15 papīra formām vai kēksiņu plātni. Cep krāsns vidusdaļā apmēram 12 minūtes. Ļauj atdzist. Izgriež no papīra acis un muti un uzliek virsū maizītēm. Pārkaisa pāri pūdercukuru. Noņem papīra gabalus ar pinceti vai asu nazi.
PIENA ZUPA AR ĶIRBJIEM UN KARTUPEĻIEM
Sastāvdaļas
- 400 g piena
- 400 g ūdens
- 200 g ķirbju
- 150 g kartupeļu
- 50 g burkānu
- 30 g sviesta
- sāls
Pagatavošana:
Burkānus sarīvē skaidiņās, liek katliņā sakarsētā sviestā un apcep, pielej verdošu ūdeni, pievieno kubiņos sagrieztus kartupeļus, sāli un vāra 5 - 8 minūtes. Pēc tam pieliek kubiņos sagrieztu ķirbi. Kad visi dārzeņi mīksti, pielej pienu un uzvāra.
ZEMESRIEKSTU SALDUMI
Sastāvdaļas
- 250 ml cukura
- 400 ml zemesriekstu
Pagatavošana
Ieliek cukuru cepešpannā un izkausē mērenā temperatūrā, nepārtraukti maisot, lai nepiedeg. Noņem pannu no uguns un iemaisa zemesriekstus cukurā. Uzlej maisījumu uz cepamā papīra. Kad plāksne sāk atdzist, sagriež to četrstūros.
Citas ķirbju receptes lasi šeit!