Zivju gaļas un dārzeņu grilēšanas gudrības
Sākusies pikniku un dārza svētku sezona! Izlasi padomjus, kā pārsteigt viesus un pagatavot gardu maltīti uz grila un padalies ar savām zināšanām!
• Ja jūs gribat pārsteigt savus viesus ar savu
kulinārijas māku, tad pēc gaļas apcepšanas uz iesma pārlej iet to
ar konjaku, aizdedziniet un degošu pasniedziet viesiem. Konjaks
piedod gaļai īpašu aromātu.
• Pārbaudot gaļas gatavības pakāpi ar asu nazi,
jāiegaumē sekojošais: ja gaļa nav izcepusi, tad liellopu vai aitas
galā dūriena vietā parādās rozā vai sarkans piliens, bet cūkgaļā un
zaķī — bezkrāsainas sulas piliens.
• Ja vēlies, lai uz iesma ceptā gaļa būtu sevišķi
sulīga, tad pēc gaļas apstrādes ar sāli un pipariem to viegli
pārziež ar augu eļļu un tikai pēc tam ar taukiem.
• Gatavojot mežacūkas, brieža vai aļņa gaļu, tā
vienu diennakti jāmērcē aukstā ūdenī ar etiķa piejaukumu (vienam
litram ūdens pievieno glāzi 3% etiķa), bet, ja mērcē zaķi, tad bez
etiķa ūdenim jāpievieno vēl glāze baltā vīna.
• Lai uz restēm ceptas sīkas zivtiņas būtu
sulīgas un garšīgas, tad pēc zivju apsālīšanas un sapiparošanas tās
katru atsevišķi ietin pergamentpapīrā vai dzēšlapā.
• Šašliku brīvā dabā var pagatavot ne tikai no
gaļas, bet arī no dažādām zivīm, piemēram, stores, belugas,
sevrjugas, zivs—kapteiņa, svaigiem nēģiem un zušiem, lašiem,
zobenzivīm, lufariem, t. i., tādām, kuru fileja ir bez asakām.
Zivis marinē tāpat kā gaļu.
• Tiem, kas necieš ķiploka smaku, tomēr nav
ieteicams pilnīgi atteikties no ķiploku lietošanas iepriekš
minētajos ēdienos. Ķiploks ceptai gaļai, it īpaši, ja tā ir trekna,
piedod sevišķu aromātu un garšu. Asā, specifiskā ķiploka smaka
cepšanas laikā izzūd.
• Lai būtu droši, ka tītars vai zoss uz ugunskura
pilnīgi izcepsies, tos ieteicams mājās iepriekš novārīt. Piknikā
zosi vai tītaru (nenoņemot diegus) bagātīgi ieziež ar izkausētiem
taukiem, apber ar miltu un samaltu sausiņu maisījumu, uzdur uz
iesma un cep uz oglēm pus stundu. Pēc tam diegus noņem un zosi vai
tītaru vēl karstu sadala porcijās.
• Uzņemot viesus brīvā dabā, nevajag visu laiku
uzmanību veltīt tikai ēdienu gatavošanai un to pasniegšanai. Jau
iepriekš vajag pārdomāt arī jokus, anekdotes un aizraujošas spēles,
ar ko izklaidēt viesus. Piknikā parasti tajās iesaistās visu vecumu
viesi.
• Pirms viesu uzcienāšanas un it īpaši
uzcienāšanas laikā nevajag aizmirst izslēgt magnetofonu vai radio.
Bez svaiga gaisa un plašiem skaistiem dabas skatiem viena no
lielākajām vērtībām brīvajā dabā ir klusums. Labāk pievērst viesu
uzmanību lakstīgalas vai vālodzes dziesmai, dzeņa kalšanai kokā,
strautiņa čalošanai vai jūras viļņu šalkām un citām skaņām dabā,
kas priecē cilvēku dzīvi.
• Lieliska piedeva pie gaļas, zivs un aukstajām
uzkodām, bet it sevišķi pie karstajiem dzērieniem ir citrons. Tas
būs aromātiskāks, ja pirms pasniegšanas applaucēsiet to ar verdošu
ūdeni, noslaucīsiet sausu un tikai pēc tam griezīsiet šķēlītēs.
• Lai citronu ilgāku laiku (piemēram, no rudens
līdz pat pavasarim, kad C vitamīns ir visvairāk nepieciešams)
saglabātu svaigu, tas ar mitru dvieli rūpīgi jānoslauka, jāieliek
stikla traukā un jāpārlej ar izkāstu ērkšķogu sulu. Šādi glabājot,
jums pavasari būs ne vien svaigs citrons, bet arī sula ar citrona
garšu un aromātu. No šādas sulas var pagatavot sevišķi garšīgu
želeju, ķīseli, morsu. Ērkšķogu sula ar citrona aromātu ir arī
viens no labākajiem kokteiļa komponentiem.
Izmantotā literatūra: Sergejs Liba. Viesu
uzņemšana. Rīga, Zvaigzne, 1979.