Itāļu pavāra padoms: kā izvārīt garšīgus makaronus
Daudzi cilvēki uzskata, ka izvārīt makaronus - tas ir ļoti vienkārši. Tomēr nekas nav tik vienkārši, kā izskatās.
Ūdens. Makaroni jāvāra lielā ūdens daudzumā,
taču nav jācenšas tos noslīcināt. Itālijā parasti ņem 1 litru ūdens
uz 100 g makaronu.
Sāls. Kad ūdens uzvārījies, tam parasti pieber 1
1/2 ēdamkarotes sāls uz 4 litriem ūdens. Ja paredzēts makaronus
pasniegt ar ļoti maigu mērci, sāls daudzumu palielina par 1/2
ēdamkaroti.
Kad un kā iebērt makaronus. Makaronus ūdenī ieber
tad, kad tas pilnībā uzvārījies. Makaroni jāieliek vai jāieber visi
uzreiz, lai tie izvārītos vienmērīgi. Garos makaronus ar koka
karoti ūdenī uzmanīgi saloka. Nekādā gadījumā nedrīkst spageti
salauzt vairākās daļās. Katlam noteikti jāuzliek vāks, lai ūdens
ātrāk uzvārītos. Liesmai jābūt mērenai, ne pārāk lielai, ne mazai.
Makaronus nedrīkst pārvārīt, tiem jābūt nedaudz stingriem (tādiem,
lai tos sajustu kožot). Mīksti, pusizjukuši makaroni ir tikpat
piemēroti ēšanai kā pusjēlas maizes šķēle.
Makaronu sagatavošana pasniegšanai. Noņemot katlu
no uguns, tajā var ieliet glāzi auksta ūdens. Tas nav nepieciešams,
ja makaroni tiek ātri izņemti no katla. Makaronus izkāš caurdurī,
liek iepriekš sasildītā bļodā un, ja nepieciešams, pārkaisa ar
sarīvētu sieru. Siltumā siers nedaudz izkusīs un labi sajauksies ar
mērci. Pēc tam uzlej un ar divu dakšiņu palīdzību ātri iecilā
mērci. Ja mērce nesatur daudz taukvielu, makaroniem pievieno
sviestu. Makaronus ēd no sasildītiem dziļajiem šķīvjiem. Makaroni
jāpasniedz tūlīt pēc sagatavošanas, jo ar katru mirkli makaroni
kļūst arvien mīkstāki. Mērce jāiecilā ļoti rūpīgi, bet ātri, jo
auksti makaroni ir vēl nevēlamāks variants par izjukušiem.
Makaronu forma. Makaroni visi tiek pagatavoti no
vienas mīklas, atšķirību to pielietojumā nosaka izmēri un forma.
Spageti visbiežāk tiek izmantoti ar dažādām mērcēm. Tievie spageti
ir iecienīti ar zivju, citu jūras produktu vai olīveļļu saturošām
mērcēm. Parastos spageti mēdz pasniegt ar baltajām sviesta vai
tomātu mērcēm. Gaļas mērce ar spageti nav sevišķi iecienīts ēdiens.
Tai piemērotāki ir neliela izmēra, stingri un biezi makaronu
izstrādājumi, piemēram, cilindriskas formas īsie makaroni
(rigatoni) vai gliemežvāki (conchiglie), jo to atvērumos jauki
ieķeras sīkie gaļas gabaliņi.
Avots: Marčella Hazana Itāļu virtuve. Jumava,
1995.