Klasiskie un saldie suši - divas receptes vakariņu galdam
Piedāvājam divu veidu suši, kurus var pagatavot mājās. Klasiskie suši ar zivi un saldie suši - desertam,
Klasiskie suši
Lai pagatavotu klasiskos suši jums būs
nepieciešams:
Suši rīsi (parastie nederēs), kaltētas jūraszāļu lapas suši
gatavošanai, rīsu etiķis, sāls, un cukurs.
Pildījumam: ierasts, ka suši gatavo ar lasi,
foreli, garnelēm, avokado, svaigu gurķi, taču esiet radoši, suši
var pildīt ar siļķi, tunci, sviesta zivi, Mascarpones vai
Philadelphia sieru marinētu gurķi, marinētu ķirbi, puravu, lokiem,
jebko, kas jums pašiem garšo kopā ar rīsiem. Uz āru vērsto suši
panēšanai var izmantot sezama sēkliņas, smalki sagrieztas dilles
vai pētersīļus.
Piedevas: sojas mērce, vasabi, marinēts
ingvers.
Inventārs: Vienīgais inventārs, bez kura nudien
nevar pagatavot suši ir īpašais paklājiņš, taču ideāli, ja jums ir
arī asais suši nazis un elektriskais rīsu vārāmais katliņš, kas
atvieglos rīsu vārīšanu (turklāt šajā katliņā varat vārīt ne tikai
rīsus, bet arī griķus, putraimus un jebkurus citus graudaugus).
Vairāk par elektrisko rīsu vārītāju lasi ŠEIT.
Pagatavošana:
1. Izvārām rīsus. Lai izvārītu vienu kilogramu
rīsu, jāņem puskilograms suši rīsu un 750 ml ūdens. Ieliekam rīsus
atdzesēties bļodā un tikmēr sagatavojam marinādi rīsu maisīšanai
(viena un tā pati marināde der gan klasiskajiem, gan saldajiem
suši).
2. Marinādei ņemam 8 ēdamkarotes rītu etiķa, 4
ēdamkarotes cukura un 2 tējkarotes rupjās sāls. Vislabāk visu
sajaukt kopā, sildot uz uguns, taču neuzkarsējot. Kad marināde
gatava to iecilā rīsos (nemaisām kā putriņu, bet iejaucam).
3. Sagatavojam darba virsmu. Lai vieglāk un ērtāk
strādāt suši paklājiņu ietinam pārtikas plēvē, nolokot to uz
formējošo pusi (rīsu paklājiņam ir darba virsma ar apaļiem
kociņiem, parasti – dzeltenā krāsā un formējošā virsma – ar
stūrainiem galiem, parasti – zaļganā tonī). Pēc ietīšanas izspiežam
gaisu, pie šādi sagatavota paklājiņa rīsi nelips klāt un tas būs
ērtāk kopjams, arī kalpos ilgāk. Sagriežam garenos gabaliņos
pildījumu (kā izrādās visus dārzeņus augļus labāk griezt gareniski,
tad tie mazāk atsulojas).
4. Kad rīsi ir tik atdzisuši, ka varam tos bērt
rokām, varam sākt! Uz paklājiņa darba virsmas uzliekam jūras zāļu
lapu un noklājam to ar rīsiem apmēram 1,5 cm augstumā, tālākajā
lapas malā atstājam brīvu 1 cm (tas būs nepieciešams, lai rullītis
labāk saliptu). Rīsus beram ar mitrām rokām un piespiežam (varam
izmantot rīsu karoti).
5. Tuvākajā malā klājam pildījumu, ja tas sastāv no
vairākiem gabaliņiem īsākos gabaliņus liekam vidū (mazi gabaliņi
rullēšanas laikā var izsprukt pa malām). Nejaucam kopā vairāk par
trim sastāvdaļām, lai suši rullītis nesanāk pārāk biezs.
6. Tuvāko paklājiņa malu liekam pāri, ietinot
rullīti un patinam uz priekšu līdz 1 cm atstātajai maliņai, kur tā
salīp kopā ar pārējo rullīti. Rullējam uz priekšu, kamēr suši
sullītis ir gatavs.
7. Apgriežam paklājiņu uz formējošo pusi,
pārliekam pāri sarulētajam suši, savelkam un ar rādītājpirkstiem
izveidojam četrkantīgu formu.
8. Ar ļoti asu nazi nogriežam galiņus, lai suši
malas būtu līdzenas un sagriežam (vislabāk ar suši nazi). Pirms
katra grieziena nazi noslaukām un iemērcam ūdenī, lai tas notek
pāri visam asmenim. Suši rullīti pārgriež uz pusēm, pusīti vēlreiz
uz pusēm un tad katru pusīti vēl divām daļām, kopā no viena sullīša
sanāk astoņi gabaliņi, ko var glīti izkārtot uz šķīvja.
Mana mājās gatavoto suši pildījuma recepte bija:
marinēta siļķe, marinēts ķirbis (aptuveni pusstundu pirms suši
gatavošanas, sagriezu gabaliņos svaigu ķirbi un aplēju ar aveņu
etiķi), marinēt gurķis un puravs. Garšoja ideāli!
Saldie suši
Saldos suši gatavo tieši
tāpat, tikai pildījumam izmanto svaigus un konservētus augļus,
Mascarpones sieru var sajaukt ar olas dzeltenumiem. Ietīšanai jūras
zāļu lapu vietā izmanto rīsu papīru, ko krāsainībai var nokrāsot ar
pārtikas krāsu. Uz āru vērstos saldos suši panē kokosriekstu
skaidiņās vai sezama sēkliņās.
Kā pagatavot uz āru vērstos suši?
Vislabāk to, protams,
mācīties pašiem klātienē, taču varbūt spēšu izskaidrot, kā tas
darāms..:)
1. Ņemam rīsu papīru un klājam uz tā rīsus, tālākajā malā uzklājot
tādu kā kalniņu 1 cm biezumā. Kad tas izdarīts, apgriežam lapu uz
otru pusi (nebaidieties griezt, arī, ja kāds rīss nokritīs, tas
nekas), pildījumu liekam uz rīsu lapas un tad ietinam. Izmantojam
paklājiņu, lai suši kārtīgi ierullētu.