Viens no pirmajiem našķiem pasaulē – popkorns
Šodien popkorns ir kļuvis par sava veida kultu visiem kino mīļiem. Ja uz kino – tad ar popkornu turzu rokā! Mammam.lv skaidroja, kā kukurūzas našķis kļuvis par vienu no lielākajiem uzkodu favorītiem gan kino teātros, gan mājas ballītēs!
Jāsāk ar to, ka labas ziņas visiem kino un popkorna cienītājiem,
jo īsto Kino popkornu, ko esam pieraduši baudīt lielākajos
Latvijas kinoteātros, tagad var iegādāties jebkurā tirdzniecības
vietā un savas viesistabas dīvānā baudīt neaizmirstamus kino
vakarus ģimenes vai draugu lokā. Turklāt popkorns ir gards našķis,
kas gatavots no kukurūzas graudiem, kas ir uztura piramīdas
pamatā.
Uztura piramīdas pamats
- graudaugi
Uztura piramīdas pamatā ir graudaugi, kas nepieciešami organisma
vielmaiņas nodrošināšanai. Graudaugos ir organismam nepieciešamās
šķiedrvielas, vitamīni, minerālvielas un citas bioloģiski aktīvas
vielas, kas nodrošina un apgādā organismu ar enerģiju.
Kukurūza līdz ar graudaugu produktiem un kartupeļiem ir veselīga
uztura piramīdas pamata un lielākās daļas sastāvā. Uztura
speciālisti pieaugušam cilvēkam dienā iesaka apēst vismaz 800 gramu
produktu no šīs grupas.
Kukurūza ir unikāls, enerģētiski bagāts produkts un labs ogļhidrātu
avots. Turklāt to iespējams pagatavot daudz un dažādos veidos – to
var sautēt, vārīt, cept, marinēt vai – no tā pagatavot
popkornu.
Interesanti,
ka...
* Popkorns radies vairāk nekā pirms 5600 gadiem Meksikā, tādejādi
popkorns ir pats senākais našķis pasaulē.
* Paši pirmie popkornu radīja Acteku indiāņu cilts, kam popkorns
bija ļoti svarīgs, to izmantoja kā ēdienu, rotas lietas, dekoru un
arī rituālu sastāvdaļu – kukurūzas graudi, kas bija novietoti uz
sakarsētiem akmeņiem, sakarsa un leca uz visām pusēm, tādējādi
kļūstot par daļu no rituāla – popkorna dejas.
* Savukārt eiropieši popkornu pirmo reizi pagaršoja aptuveni 1612.
gadā, kad indiāņu virsaitis tiem pasniedza kukurūzas graudus kā
dāvanu Pateicības dienā. Tas notika mūsdienu Ņujorkas štata
teritorijā, kur pie irokēzu cilts indiāņiem bija ieradušies
kolonisti no Anglijas.
* Angļu kolonisti popkornu iecienīja tik ļoti, ka ēda to brokastīs
kopā ar cukuru un krējumu, tā radās arī pirmās brokastu
pārslas.
* Lai gan mūsdienās popkorns parasti asociējas ar kinoteātra
apmeklējumu, senie iriokēzi to izmantoja arī zupas un pat alus
pagatavošanai.
* Popularitāti visā pasaulē, sākotnēji gan ASV, popkorns ieguva
19.gs. beigās Lielās depresijas laikā, kad popkornu kā našķi sāka
tirgot dažādos pasākumos. Popkorns bija viena no luksus precēm, ko
varēja atļauties arī vidusmēra ļaudis. II pasaules kara laikā, ASV
bija cukura iztrūkums, līdz ar to tas sagrāva konfekšu un saldumu
tirdzniecību, savukārt popkorna pārdošanas apjomi trīskāršojās.
* 1925. gadā tika izgudrota elektriskā popkorna pagatavošanas
iekārta, kas tika uzstādīta kino teātrī. Līdz tam popkornu pārdeva
tikai uz ielas. Attīstoties kino industrijai, strauji attīstījās
arī pieprasījums pēc popkorna – kino skatīšanās un popkorns kļuva
kā divas nešķiramas lietas.
Šobrīd kino apmeklējums un sevis lutināšana ar popkornu filmas
laikā ir kļuvusi par pašsaprotamu atpūtas sastāvdaļu. Līdzīgi kā
kino ir ienācis ikvienā mājā, tagad arī Ādažu čipsi
piedāvā iespēju baudīt īstu Kino popkornu, neizejot no
mājas.
Ādažu čipsi ražotājs AS Latfood piedāvā Ādažu
Kino popkornu Gardā karamele ar bagātīgu, saldu
garšu un sāļo Ādažu Kino popkornu Oriģinālais.
Sagādā sev īstu kino vakaru kopā ar Ādažu Kino
popkornu!