Salāti: Industriāli vai mājās gatavoti?
Mājās gatavos ēdiens ir neapstrīdama vērtība. Ne velti daudzas mazākas un lielākas ēstuvītes sevi pozicionē kā mājas virtuvi vai mājās gatavots. Vārdam "mājas" līdzi nāk mājīguma, omulības sajūta un īpašs smeķis.
Bet mūsu ikdienas
dzīve uzņem apgriezienus, darbs dzen darbu vai vienkārši ir citas
alternatīvas, ar ko aizpildīt laiku. Ražotāji atsaucoties pircēju
pieparsījumam, piedāvā alternatīvas mājās pagatavotam ēdienam,
piemēram, pankūkām, salātiem. Pircējam ir tikai jāieliek glītais
iepakojums iepirkumu groziņā un mājās glīti jāuzservē uz šķīvja.
Pie tam šis produkts nezaudēs nedz garšas īpašībās, nedz kvalitātes
ziņā mājās gatavotam ēdienam.
Šajā rakstā stāstīsim par rūpnieciski ražotajiem salātiem. Šādi
salāti ir nopērkami lielākās vai mazākās porcijās.
1. Sastāvdaļas jeb kas
lācītim vēderā. Recepte.
Ja salātus gatavojam mājās, kā to darām un ko liekam iekšā? Paņemam
no plaukta pavārgrāmatu, atrodam recepti, izlasām sastāvdaļas un
sapērkam tās veikalā. Un mēs esam droši, "kas lācītim vēderā".
Arī rūpnieciskajā ražošanā viss sākas ar recepti. Kvalitatīvu
sastāvdaļu izvēle ir viens no priekšnosacījumiem, lai produkts būtu
garšīgs, sastāvdaļas, papildinot vienai otru, radītu īsto garšas
buķeti, ko pircēji atpazīst tieši zem konkrētā nosaukuma. Ir
svarīgi, lai rasols garšotu pēc rasola un siļķe "kažokā" pēc siļķes
"kažokā". Tādēļ svarīgas ir sastāvdaļas, kas ir minētas receptē.
Lango meistari tās prot pareizi sabalansēt, kā arī
papildināt ar garšvielām, lai pircēji saņemtu produktu, kas garšo
"kā mājās".
Sastāvadaļas tiek iepirktas no lielākajiem Latvijas piegādātājiem,
kurus ir atzinis Pārtikas veterinārais dienests un par kuriem nav
šaubu. Pirms tiek slēgta vienošanās, tiek testēti paraugi gan no
garšas viedokļa, gan veikti laboratorijas testi produkta
"uzvedībai" un drošībai. Pie tam šādi testi tiek viekti atkārtoti,
lai pārbaudītu vai piegādātais produkts atbilst tam, par kādu tika
panākta vienošanās. Šīs laboratoriju analīzes ir arī pirmā
atšķirība, kas atšķir rūpnieciski ražotus produktus.
Salātu trauciņā aizvalcēšanas brīdī atkal tiek izsūknēt gaiss un iepildīts skābekļa, slāpekļa maisījums – pārtikas gāze – līdzīgs mūsu elpojamam gaisam tikai bez kaitīgiem piemaisījumiem, kas attiecīgi ļauj pagarināt realizācijas termiņu.
2. Pagatavošana, iefasēšana un uzglabāšana
Gatavošana: izejvielas tiek izpakotas no transporta iepakojuma,
daļa sastāvdaļu tiek sagrieztas pirms termiskās apstrādes
(vārīšanas, cepšanas konvekcijas krāsnīs vai pannās), citas pēc termiskās
apstrādes. Lango paši gatavo majonēzi, jo tādā veidā mēs
varam gan pagarināt realizācijas termiņu, to izmantojot tūlīt pēc
saražošanas, gan iegūt tādu garšu un konsistenci, kādas ir
nepieciešama salātiem, kas garšotu, kā mājās gatavoti.
Visas salātu sastāvdaļas, ieskaitot majonēzi un garšvielas, tiek
sajauktas nepieciešamajā galīgajā konsistencē īpašā iekārtā –
maisītājā – kur maisīšanas process norit pilnīgā vakuumā jeb bez
mikrobu vidē. Šādā vidē gatavots produkts ilgāk saglabās savas
garšas īpašības un kvalitāti nekā mājās gatavoti salāti. Pie tam
visā salātu gatavošanas procesā telpās patstāvīgi ir + 12˚C līdz
+15˚C, kas atkal ir viens no realizācijas termiņa pagarināšanas
rādītājiem.
Salāti tiek
fasēti ar dozatoru, lai tiktu ievērots precīzais daudzums
attiecīgajā iepakojumā. Salātu trauciņā aizvalcēšanas brīdī atkal
tiek izsūknēt gaiss un iepildīts skābekļa, slāpekļa maisījums –
pārtikas gāze – līdzīgs mūsu elpojamam gaisam tikai bez kaitīgiem
piemaisījumiem, kas attiecīgi ļauj pagarināt realizācijas termiņu.
Gatavā produkcija tiek uzglabāta gaisa temperatūrā +2˚C līdz +6˚C
un tādā pašā temperatūrā piegādāta veikaliem. Ja visi līdz šim
minētie rādītāji ir ievēroti, salāti glabāsies 5 dienas un saglabās
nemainīgu gan savu garšu, gan kvalitāti, gan izskatu.
3. Vai ir izdevīgi?
Šim jautājumam ir vairākas atbildes. Pirmā: ekonomiskais
izdevīgums. Gatavojot salātus, mēs rēķināmies ar sastāvdaļu
izmaksām. Tās ir visvieglāk uzskaitīt un apkopot. Bet neviļus
piemirstam par
tikpat tiešām izmaksām – elektrības un gāzes izlietojumu salātu
gatavošanas laikā. Lielākajai daļai no klasiskajiem salātiem ir
vismaz divas sastāvdaļas, kuras iepriekš ir termiski jāapstrādā
(vai nu uz elektriskās vai gāzes plīts). Piemēram, krabju salātos
ir vārīti rīsi un olas. Rīsu vārīšanai būs nepieciešamas vidēji 15
– 20 minūtes, savukārt cieti vārītas olas iegūsim 10 – 12 minūšu
laikā. Cits piemērs – gaļas salāti. Iepriekš termiski ir
nepieciešamas apstrādāt: gaļu, kartupeļus, burkānus, kā arī novārīt
olas. Gaļa vārīsies vismaz stundu, kartupeļi un burkāni 20 – 30
minūtes, savukārt olas 10 – 12 minūtes. Virtuvē, kurā visu
gatavosiet, būs iedegta elektrība. Fakti runā paši par sevi,
gatavojot salātus, mēs tērējam ne tikai satāvdaļām, bet arī
elektrībai un gāzei.
Gatavojot salātus, mēs rēķināmies ar sastāvdaļu izmaksām. Tās ir visvieglāk uzskaitīt un apkopot. Bet neviļus piemirstam par tikpat tiešām izmaksām – elektrības un gāzes izlietojumu salātu gatavošanas laikā.
Otrā: alternatīvas. Tik pat svarīgi, kā nauda, ir arī
mūsu laiks. Diennaktī ir 24 stundas, bieži vien tās ir intensīvi
saplānotas, tādēļ, lai kaut ko papildus izdarītu, no kaut kā ir
jāatsakās. Šajā gadījumā rūpnieciski gatavotu salātu priekšrocība
ir tā, ka, izvēloties mūsu ražotu produktu, Jums atliks laika citām
– Jums pašai svarīgām nodarbēm.
No pirmdienas
līdz piektdienai lielākā daļa pieaugušo pavada darbā. Ap plkst.
divpadsmitiem tiek ieturētas pusdienas pilsētas restoranā, biroja
ēku kompleksa ēdnīcā, kafejnīcā. Silta maltīte ir apsveicama, bet
dažreiz strādājošajiem pusdienu pauze ir par īsu, lai paēstu
sabiedriskās ēdināšanas vietās, vienkārši rinda par garu,
apkalpojošais personāls par lēnu, vai ēdiens gatavojas tik ātri,
cik tas gatavojas, un to nevar pasteidzināt. Pie tam sabiedriskā
ēdināšana nav arī lēta. Mēnesim noslēdzoties, mēs arvien vairāk
pievēršam uzmanību tēriņiem, tādēļ svaigie, hermētiski aizvalcētie
rūpnieciskie salāti būs pievilcīga alternatīva pusdienām
sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumos vai laika taupīšanas nolūkos, arī
mājās gatavotam.
Kura no mums laiku pa laikam nav iedomājusies, kaut man šodien
nebūtu jādomā par vakariņu gatavošanu un es vienkārši varētu baudīt
tā vietā labu grāmatu vai pastaigu kopā ar bērniem? Mājās gatavotam
ēdienam ir savs smeķis un tā vērtību neviens nevar aizstāt, tomēr
ikdienas straujā ritmā ir vērts padomāt par citām alternatīvām, kas
garšas īpašību un kvalitātes ziņā ne ar ko neatpaliek, bet ekonomē
mūsu tik dārgo laiku un taupa mūsu spēkus!
Mēs novēlam – baudiet gardu maltīti un ērtāku dzīvi kopā ar
Lango klasiskajiem salātiem!