Saglabā vasaru burciņā!
Ikviens ievārījums ir mazs atgādinājums par sauli un vasaras dāsnumu, kas dāvā mums ogas, augļus un dārzeņus. Zinot dažus vienkāršus pamatprincipus, pielietojot nedaudz izdomas un paņemot palīgā cukuru, mēs varam burciņā „noķert” gabaliņu vasaras, ko baudīt vēl ilgi pēc tam.
Vislabākais
ievārījums
Labs ievārījums labi garšo un labi saglabājas. Laba garša ir gaumes
lieta. Atkarībā no ogām, augļiem un garšvielām, kā arī cukura
daudzuma ievārījumi ir gan maigi, gan pikanti, gan saldi, gan
saldskābi. Labu uzglabāšanu nodrošina cukurs – galvenais
konservants, saglabājot ogu ražu ziemai. Tas neļauj attīstīties
sīkbūtnēm, pasargā ievārījumu no rūgšanas un pelēšanas. Ievārījuma
gatavošanai var izmantot gan parasto balto cukuru, gan speciālus
ievārījuma cukurus, ko vajag likt mazāk. Pietiekams daudzums
atbilstoša cukura, kvalitatīvas ogas un augļi, tīrs ūdens, katls un
burkas – lūk, obligātais laba ievārījuma minimums. Viss pārējais –
saimnieces rokās. Iespējams kombinēt gandrīz jebkurus augļus un
ogas, meklējot savu ideālā ievārījuma recepti. Nav robežu radošai
fantāzijai. Ierasto garšu var dažādot ar kanēli, krustnagliņām,
safrānu, timiānu, citrusaugļu miziņām, piparmētras zariņiem,
ingveru, anīsu, rozīnēm utt. Interesantas garšas nianses var
panākt, pielejot nedaudz vīna vai konjaka, bet pikantumu piešķirs
čili vai balzamiko etiķis.
Labas idejas un daudzas receptes ievārījumu, džemu un
čatniju gatavošanai visās sezonās atrodamas www.dansukker.lv.
Baltais smalkais
cukurs – tradicionāls konservants
Ievārījuma vārīšanā tradicionāli uz vienu kilogramu ogu vai augļu
liekam 0,8–1 kg cukura, atkarībā no ogu salduma un ievārījuma
baudītāju gaumes. Attiecība 1:1 parasti ir pietiekama, lai
ievārījums glabātos līdz pavasarim. Saldas garšas mīļotājiem šāds
ievārījums arī ir gluži labi garšo – īsts klasiskas, intensīvas
saldmes baudījums.
Ievārījumam ir nepieciešams augstas kvalitātes cukurs – tīrs un
balts. Cukura baltums liecina par kvalitāti. Ja pavērosiet, cukura
kristāli ir patiesībā ir caurspīdīgi, bet to šķautnes, atstarojot
gaismu, rada baltās krāsas efektu. Cukurs izskatās balts tieši
tādēļ, ka ir attīrīts no piemaisījumiem, kas varētu traucēt
konservēšanas procesam. Ja baltais cukurs ir brūngans vai
dzeltenīgs, tas nozīmē, ka tas nav labi attīrīts.
Cukurs ar pektīnu
Mūsdienās ir pieejami arī citi ievārījuma pagatavošanas varianti,
kas noder gan tiem, kas rūpējas par figūru, gan tiem, kam garšo
mazāk salds. Ar speciālo ievārījuma cukuru palīdzību mēs varam
iegūt ievārījumu ar izteiktāku ogu un augļu garšu, turklāt šāds
ievārījums satur krietni mazāk kaloriju.
Pektīns ir dabisks augu valsts produkts, tāpat kā cukurs no cukurbietēm. Ar pektīnu ievārījums sarecē gluži kā marmelāde.
Ievārījuma cukuriem tiek pievienots pektīns. Tas darbojas kā
dabisks konservants un želētājs. Pektīnu satur satur visi augļi un
ogas. Zemenēs un ķiršos tā ir mazāk, tādēļ ievārījums bez pektīna
mēdz būt pašķidrs, bet dažās ogās, piemēram, jāņogās, tā ir daudz,
tādēļ no tām viegli pagatavot biezu marmelādi. Pektīns ir dabisks
augu valsts produkts, tāpat kā cukurs no cukurbietēm. Ar pektīnu
ievārījums sarecē gluži kā marmelāde. Tas ir īpaši svarīgi, vārot
zemenes un arī citas ogas, kurās pektīna nav tik daudz.
Dansukker Ievārījuma
cukurs
Daudzas saimnieces jau vairākus gadus ir iecienījušas speciālo
Dansukker Ievārījumu cukuru. To ir jāliek uz pusi mazāk,
nekā parasto balto cukuru, attiecībā 1:2. Turklāt ar šo cukuru
ievārījums jāpavāra tikai 5 minūtes, tādējādi saglabājot vairāk
vitamīnu. Pateicoties cukurā iestrādātajam pektīnam, ātri var iegūt
aromātisku, dabisku ievārījumu ar noturīgu krāsu, biezu konsistenci
un mazāku kaloriju daudzumu.
Ievārījuma cukurs
1+3
Kopš pagājušās sezonas Latvijā pieejams ievārījuma cukura īpaši
diētiskais paveids – ievārījuma cukurs 1+3, kam ir
pievienots vēl vairāk pektīna. Šo cukuru ievārījumā nepieciešams
pievienot ogām attiecībā 1:3 – uz 1 kg cukura 3 kg ogu. Veikalos
tas nopērkams 330 g paciņās – daudzums, kas vajadzīgs 1 kg ogu. Pēc
šī cukura piebēršanas ievārījums jāvāra vien 2 minūtes.
Trīs cukuri, kas der jebkurā ievārījuma
receptē
Cukura daudzumu ievārījumā var variēt atkarībā no gaumes, garšas,
ogu salduma vai skābuma. Katru ievārījumu pēc izvēles var vārīt gan
ar parasto balto cukuru, gan ar īpašajiem ievārījuma cukuriem.
Ikviens viegli var izrēķināt, cik daudz Ievārījumu cukura vai
ievārījumu cukura 1+3 nepieciešams likt ievārījumā, par
pamatu ņemot jebkuru ievārījuma recepti, kurā norādīts parastā
baltā cukura daudzums. Ievārījuma cukuru jāņem uz pusi mazāk, nekā
balto, bet cukuru 1+3 – trīsreiz mazāk, nekā balto.
Piemēram, receptē rakstīts, ka vajag 600 g cukura. Tātad to var
aizvietot ar 300 g Ievārījuma cukura vai 200 g ievārījuma cukura
1+3. Pēc tāda paša principa var pārrēķināt arī uz otru
pusi. Piemēram, ja receptē rakstīts – 500 g Ievārījuma cukura, to
var aizvietot ar 1 kg baltā cukura.
Radošu garu un ražīgu ievārījumu sezonu!
Ieskaties: www.dansukker.lv