Ceļam galdā sīpolu!
Kurš sīpols vislabāk derēs salātiem, kurš mērcei un kurš — dekorēšanai?
Laika gaitā ir radīts daudz sīpolu šķirņu, kas atšķiras gan pēc krāsas, gan lieluma, gan aromāta un lietošanas.
• Visplašāk izplatīti ir dzeltenie jeb brūnie
sīpoli — vidēja lieluma, apaļi, ar
dzeltenbrūnu miziņu Garšas ziņā tie ir visasākie (kaut gan tas ir
atkarīgs no šķirnes un audzēšanas apstākļiem) un uzglabājami visu
ziemu, ja vien tie ir pavisam sausi un tiek turēti sausā vietā.
Brūnie sīpoli vienlīdz labi der gan vārīšanai un cepšanai, gan
salātiem.
• Mērču sīpoli pēc izskata atgādina brūnos
sīpolus, taču ir mazāki.
Kulinārijā tos dēvē arī par etiķa sīpoliem un izmanto mērču
gatavošanai, marinēšanai, gaļas platēm, pikantiem salātiem,
rakletei. Tie labi garšo, sautēti sviestā, un noder sīpolu zupas
gatavošanai. Ja sīpoli ir sausi, tie glabājas samērā ilgi.
• Sarkanie jeb itāliešu sīpoli izceļas ar maigāku
garšu un intensīvu krāsu. Tieši tāpēc tie noder dekorēšanai un
krāsu kontrasta izcelšanai. Sarkanie sīpoli labi izskatās,
sagriezti ripiņās vai sakapāti un pārkaisīti salātiem vai
sautējumiem. Ja šos sīpolus vāra vai sautē kopā ar citiem
produktiem, var gadīties, ka ēdiens iegūs rozā nokrāsu. Šie sīpoli
mēdz samērā ātri bojāties.
• Baltie sīpoli ir krietni maigāki par brūnajiem,
taču nav ilgi uzglabājami. Tie ir piemēroti ēšanai svaigā veidā,
piemēram, salātos vai uz maizes, der arī vārīšanai, sautēšanai un
cepšanai.
• Lielie jeb spāņu sīpoli, ko dēvē arī par
dārzeņsīpoliem, garšas ziņā ir vēl maigāki par baltajiem un viegli
saldeni. Tie mēdz būt prāva ābola lielumā. Tos plaši izmanto
pildīšanai un sautēšanai, kā arī cepšanai krāsnī. Lielie sīpoli
ātri savīst un bojājas, tāpēc nav piemēroti ilgstošai
uzglabāšanai.
• Šalotes sīpolus pavāri reizēm dēvē par sīpolu
aristokrātiem, savukārt Francijā mēdz uzsvērt, ka sīpoli un šalotes
nav viens un tas pats un ka dzimis pavārs pat nakts vidū
jutīs, kuram ēdienam der sīpoli, bet kuram —
šalotes. Elegantās un maigās garšas dēļ tās izmanto ēdienos, kur
sīpolu garša kalpo kāda cita produkta izcelšanai.
• Pavasara jeb agrie sīpoliņi tagad ir pieejami
augu gadu. Tie ir mazi, balti un lielākoties ēdami ar visiem
lociņiem. Īpaši garšīgi tie ir salātos, Āzijas tautu ēdienos un
zupās. Sīpoliņi ātri jāizlieto, jo mēdz savīst jau nedēļas
laikā.
Autore: Iveta Galēja, žurnāls Garšīgs 2009. gada
oktobris