Kā uzvesties pie galda
Pie galda mēs pavadām diezgan daudz laika, jo sēžamies pie tā ne tikai ģimenes svinībās, bet arī ikdienā. Tāpēc ir ļoti būtiski zināt galda kultūru.
• Sēdi taisni, nedaudz atbalstoties pie krēsla
muguriņas. Nesēdi uz krēsla malas, par tādiem saka: „Sēž kā nelūgts
viesis.” Krēslam jābūt ne pārāk tuvu galdam un arī ne pārāk tālu,
galvenais, lai tu pats justos ērti un netraucētu blakus
sēdošajiem.
• Seko savām rokām, jo tās var izspēlēt ar tevi
muļķīgu joku, ja uz brīdi aizsapņojies un sāc drupināt maizi, vai
plucināt salveti, tādējādi samulsinot namamāti. Neliec uz galda
elkoņus, jo parasti jau bez tā vietas uz galda nav daudz un arī ēst
nebūs ērti.
• Jāpierod pie domas, ka, sēžot pie galda, tavām
rokām būtu jāaizmirst par seju — nekasi pieri, nelabo frizūru un
labi iegaumē, ka ausis un deguns vispār skaitās aizliegtā zona, kad
sēdi pie galda.
• Auduma salvetes liek uz ceļiem, bet muti
noslauka ar papīra salveti, kas atrodas uz galda zem tava
šķīvja.
• Karoti vienmēr tur labajā rokā, tā novietojas
uz vidējā pirksta, ar rādītājpirkstu to pietur no sāniem, bet ar
lielo pirkstu — no augšas. Zupu vajag iesmelt karotē tik, lai tā
netek atpakaļ šķīvī. Karoti tuvina mutei sāniski, pieliec un pārlej
zupu mutē. Ja zupa ir karsta, to nemēģina atdzesēt maisot,
vienkārši pagaida, kamēr zupa atdziest. Kad zupa apēsta, karoti
atstāj šķīvī. Ja zupā ir klimpas vai frikadeles, tās sagriež ar
karoti.
Zobu tīrāmos irbulīšus lietot pie galda vajadzētu pēc iespējas retāk. Pat ja tev zobā iestrēdzis prāvs gaļas gabals, labāk paciet un atbrīvojies no tā kaut kur maliņā, citiem neredzot.
• Nazi vienmēr tur labajā rokā, dakšiņu —
kreisajā. Vienīgi tad, ja ēdiens nav jāgriež, dakšiņu var turēt
labajā rokā.
• Gaļas un citus ēdienus parasti sagriežam ar
nazi virzienā uz sevi. Nevajag sagriezt uzreiz daudz gabalu, bet
tik, cik ielikt mutē. Tikai maziem bērniem, kas vēl neprot apieties
ar nazi, sagriežam visu gaļu uzreiz.
• Ēdienus, ko nevajag sagriezt, piemēram, olu
kulteni, salātus u.c. ēd tikai ar dakšiņu. Dakšiņu šajā gadījumā
tur labajā rokā un ēdienu pietur ar maizes gabaliņu.
• Ja gribam dzert, paņemt maizi vai kādu ēdienu,
galda piederumus liekam uz šķīvja tā, kā tos turējām rokā. Tādā
veidā mēs uzreiz varēsim atsākt ēšanu. Ja esam pabeiguši ēst,
liekam nazi un dakšiņu paralēli vienu otram, ar rokturiem uz labo
pusi. Tā cilvēks, kas mūs apkalpo pie galda, zinās, ka var aizvākt
mūsu šķīvi un ēdiena paliekas.
• Kad pasniedz uzkodas, tiek lietotas dažādas
krāsainas dakšiņas no plastmasas. Pēc lietošanas tās novieto uz
speciāli tām domāta šķīvja.
• Zobu tīrāmos irbulīšus lietot pie galda
vajadzētu pēc iespējas retāk. Pat ja tev zobā iestrēdzis prāvs
gaļas gabals, labāk paciet un atbrīvojies no tā kaut kur maliņā,
citiem neredzot. Jo, lai arī cik delikāti tu to nedarītu, šis žests
neatstās estētisku iespaidu, bet urbināt zobus ar plati atvērtu
muti ir vienkārši riebīgi. Izmeklētās pieņemšanās zobu tīrāmos
vispār nelieto.
• Der atcerēties, ka no tevis ir atkarīga
apkārtējo apetīte un viņu noskaņojums. Tāpēc neradi neērtas
situācijas, nekošļā ēdienu skaļi, nepūt virsū karstiem dzērieniem,
nekliedz un neplāti rokas, ja esi iebāzis mutē ko karstu. Ja tev
nokrīt zemē dakšiņa, nelien tai pakaļ zem galda, bet klusām palūdz
atnest citu.
• Lai cik izsalcis tu nebūtu, nekad nepiebāz
pilnu muti ar ēdienu, košļā nesteidzoties; ja baidies nokavēt savu
vilcienu, labāk ej ciemos citreiz.
Nevajag sagriezt uzreiz daudz gaļas gabalu, bet tik, cik ielikt mutē. Tikai maziem bērniem, kas vēl neprot apieties ar nazi, sagriežam visu uzreiz.
• Tāpat neklājas izspļaut ēdienu, kas tev
negaršo, ja jau kumoss ir mutē, apēd to, bet tālāk rīkojies saskaņā
ar situāciju un audzinātību. Neviena namamāte, aicinot viesus,
negatavos ēdienu, kas būtu pelnījis nopēlumu, vienkārši — mūsu
gaumes mēdz būt dažādas.
• Nav pieklājīgi tincināt saimnieci par to, no kā
pagatavoti ēdieni. Šis jautājums būtu vietā, ja tiek pasniegts kāds
nacionālais vai ekskluzīvs ēdiens, jāsaka, ka te interese būtu pat
nepieciešama, tā apliecinot cieņu saimniecei.
• Ja tu cieni mājas saimniekus, ar cieņu
izturēsies arī pret lietām, kas viņiem pieder: uzvedies pie galda
tā, lai pēc tevis nepaliek ar cigareti izdedzināts galdauts,
saplēsti trauki vai saliektas dakšiņas.
• Nereti viesību laikā saimnieki atstāj ieslēgtu
televizoru un viesu uzmanība laiku pa laikam tiek pievērsta
ekrānam. Taču filmu tu varat noskatīties arī mājās; ja televizors
ir tikai fonam, labāk būtu ieslēgt klusu mūziku.
• Par to, kādas sarunas iederas pie galda, būtu
jārunā atsevišķi, taču der atcerēties, ka neklājas runāt ļoti ilgi
un ļoti skaļi, īpaši, ja sarunas tēma nav no patīkamajām.
• Pacenties neatstāt neapēstu ēdienu uz šķīvja,
tas tevi raksturo ne no labākās puses, un tie, kas domā, ka atstāt
ēdienu ir izsmalcinātības pazīme, kļūdās. Uz galdauta palikušās
drupačas vari salasīt papīra salvetē, bet nekādā gadījumā
nenoslauki tās uz grīdas.
• Neizstiep zem galda savas kājas visā garumā!
Neliec citiem pārliecināties par tavu slikto audzināšanu, kad sāc
attīrīt zobus no ēdienu paliekām, skaļi ievelkot mutē gaisu!
Avots: Brokastis, pusdienas un vakariņas.
Rīga, OLNA 1999.