Kā ēst ābolus? Padomi un receptes
Latvijas Augļkopju asociācija aicina būt radošiem, veidojot veselīgu ēdienkarti, un sezonas laikā apēst vismaz piecus ābolus dienā — svaigā veidā vienus pašus vai kombinācijā ar citiem produktiem. Iedvesmai pāris idejas ābolu lietošanai uzturā.
Padomi
1. Izvēlies dažādas ābolu šķirnes.
2. Ābolus sagrieziet 8 daiviņās un izņemiet serdi. Serdes izņēmējs
atvieglos darba procesu un veidos vizuāli pievilcīgu rezultātu.
3. No ābolu daiviņām veidojiet mazus kuģīšus. Ābola miza var kalpot
buras vietā.
4. Ābolus var sagriezt arī šķēlēs un skaisti sakārtot dažādos
rakstos uz šķīvja. Lai griezuma vietas nepaliktu brūnas, tās var
viegli apslacināt ar citrona vai ananāsa sulu.
5. Ābolu kubiciņi uz koka irbulīšiem ir lieliska un veselīga svētku
galda rota. Izveidotos ābolu izlases irbulīšus var uzspraust arī uz
veseliem, nesagrieztiem āboliem, tādejādi pasniegšanas veidu
padarot atraktīvāku.
6. Āboli kā našķis ir gardi ar dažādām mērcēm — gan gatavotām no
svaigiem augļiem un ogām, gan iebiezināto pienu, karameļu, vaniļas
un citām mērcēm.
7. Nomizotus ābolus sarīvē skaidiņās uz rupjās sakņu rīves.
Pievieno kanēli, samaisi un masu kārto deserta trauciņos. Jauku
vizuālo un garšas akcentu dos piparmētru lapiņas.
8. Uz smalkās rīves sarīvēti āboli būs veselīga maltīte mazajiem,
tādejādi dienā uzņemot nepieciešamo, ābolos esošo uzturvielu
daudzumu.
9. Ļoti atsvaidzinošas un gardas ir svaigi spiestas ābolu sulas.
Novērojumi liecina — jo ātrāk un vieglāk tiek iegūta veselīga sula,
jo vairāk tā tiek lietota ikdienas uzturā. Tāpēc ļaujiet iespēju
robežās lielāko darbu paveikt virtuves kombainiem un sulu
spiedēm.
Recepte: Āboli rīta svārkos
Recepte: Maizes sacepums ar āboliem un biezpienu
Recepte: Ar āboliem pildīti burkānu
plācenīši
Vairāk receptes pieejamas Latvijas augļkopju asociācijas izveidotajā bukletā (http://www.augliveselibai.lv/uploads/files/Receptes_ar_augliem_ogam.pdf).