Padomi drošai maltītei zaļumos
Piknikā noteikti ņem līdzi dažādus pārtikas iepakojumus, traukus, darbarīkus, pārtikas dēlīšus, lai svaigiem un pagatavotiem produktiem nebūtu jāizmanto vieni un tie paši trauki. Īpaši svarīgi ir galda piederumi – dakšas, naži u.c., ko sanāk lietot visbiežāk.
* Pirms došanās uz piknika vietu neaizmirsti noskaidrot, vai tur būs pieejams tīrs dzeramais ūdens. Paņem līdz arī mitrās salvetes (dezinfekcijas līdzekli rokām) un atkritumu maisus.
* Izvairies no produktiem, kas ātri bojājas, piemēram, maltās gaļas, īpaši tad, ja līdz piknika vietai būs jāveic tāls ceļš.
* Izvēlies marinētu, nevis maltu gaļu. Maltas gaļas masai vairāk piekļūst skābeklis, līdz ar to tā ir īpaši pakļauta mikroorganismu attīstībai.
* Izvairies no salātiem, kas gatavoti ar skābo krējumu vai majonēzi, jo siltumā tie var ātri saskābt.
* Iepriekš nomazgātus augļus nevis griez salātos, bet liec galdā veselus. Ja gribi pasniegt tādus augļus kā arbūzs vai melone, tos noteikti nomazgā, jo baktērijas atrodas uz mizas un griežot var iekļūt arī augļa mīkstumā. Melonei atšķirībā no daudziem citiem augļiem nav skāba vide, tāpēc tajā baktērijas vairojas daudz ātrāk.
* Nepasniedz kūkas ar krēma vai biezpiena pildījumu, drošāk servēt cepumus, riekstus vai vafeļu tortes.
* Izvēlies termiski apstrādātus produktus, kas tik ātri
nebojājas, piemēram, pasterizētus piena produktus un auksti
kūpinātu gaļu.
Ņem līdzi tikai nepieciešamo pārtikas daudzumu. Uz personu jārēķina
aptuveni 250 grami gaļas un ap 400 gramiem piedevu. Ēdienu uz galda
papildini piknika gaitā, lai siltais ēdiens neatdzistu, bet
aukstais – siltumā nesāktu bojāties.
Apsver aukstumsomas iegādi. Aukstumsomā ledus jāliek ap produktiem,
lai vēsums nāktu no visām pusēm. Kārtojot somu, jēlu gaļu un
marinējumus liec pašā apakšā, lai to sula netecētu uz pārējiem
ēdieniem.
Ja piknikā brauc automašīnā un tajā ir gaisa kondicionieris,
aukstumsomu liec nevis bagāžniekā, bet salonā – tur būs vēsāk. Esot
zaļumos, aukstumsoma aizvērta jātur ēnā, turklāt vērt vaļā to
ieteicams pēc iespējas retāk. Dzērienus labāk liec atsevišķā somā,
bet produktus, kas ātri bojājas, – citā aukstumsomā, jo dzērienu
soma tiks atvērta biežāk un tāpēc ātrāk sasils.
Lai
tev izdevies un drošs pikniks!
Raksts publicēts sadarbībā ar "Statoil".