Kā mājas apstākļos var pagatavot jogurtu?

Vajag 1 litru piena un tīrkultūru

Foto: Mārtiņš Garais

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Foto: Mārtiņš Garais

Iespējams iegādāties arī īpašu jogurta mašīnu vai jogurta gatavošanai piemērotu trauku, taču var izlīdzēties ar to, kas jau ir tavā saimniecībā. Arī izejvielas ir plaši pieejamas un salīdzinoši lētas: paša gatavoto jogurtu vari uzlabot gan ar ievārījumu, gan svaigiem, kaltētiem vai saldētiem augļiem, gan dabiskiem sīrupiem un medu, bet, ja vēlies lielisku aizdaru salātiem, dārzeņiem vai rīta biezpienam, pievieno rīvētus gurķus, redīsus, dažādus dīgstus, kapātas dilles, pētersīļus un citas garšzāles, kā arī garšvielas pēc sirds patikas. 

Vajag 1 litru piena (sākot ar 2,5%) un aptuveni 3 ēdamkarotes tīrkultūras. Lej pienu katlā un uzkarsē līdz pirmajiem burbulīšiem, taču neuzvāri. Pārlej pienu bļodā un ļauj tam padzist (aptuveni līdz 42 grādiem). Nosmel aptuveni pusglāzi siltā piena un iemaisi tajā tīrkultūru, tad to lej atpakaļ piena bļodā un kārtīgi samaisi. Bļodu nosedz ar pārtikas plēvi, satin biezā dvielī vai pat segā un liec siltā vietā “gatavoties” vismaz 8 stundas. Gatavo produkciju sadali mazākos traukos un liec ledusskapī.

 

Reklāma
Reklāma

 Avots: Žurnāls 100 labi padomi