Kā nopirkt labu baklažānu?
Baklažāns ir tūkštošveidis, un šeit baklažānu padomi.
Vēsture klusē, ko šis Vidusjūras skaistulis bija noziedzies, ka senie grieķi un romieši to uzskatīja par vājprātu nesošu dārzeni. Iespējams, kāds pavārs tiešām sajuka prātā, atklājot, ka no šī dārzeņa var pagatavot neskaitāmus ēdienus, citu par citu gardākus. Spried pati — baklažāni virtuvē ļaujas dažādām pārvērtībām. Tos var gan vārīt un sutināt, gan sālīt un konservēt. Tie ir lieliski biezeņu, salātu pagatavošanā, kā arī brīnišķīgs pamats pildīšanai. Violetais, elegantais dārzenis ir nepārspējams gan uzkodās ar sieru, gan grieķu sacepumā — musakā.
Kā nopirkt labu baklažānu
• Izvēlies gludu, spīdīgu un stingru baklažānu.
• Ja baklažāns ir kaut nedaudz bojāts vai piespiežot jūti, ka tas ir mīksts, atstāj to veikalā, tirgū, dārzā. Tas jau ir zaudējis savas lieliskās īpašības.
• Kātiņam jābūt sausam un stingram, tas nedrīkst būt gaļīgs, brūns vai notrūcis. Brūns kātiņš liecina, ka baklažāns ir novākts visai sen un no šīs vietas var sākt bojāties.
• Meklē ideālu baklažānu (līdz 15-20 cm).
Baklažānu padomi
• No sīvuma var atbrīvoties, baklažāna šķēles apberot ar sāli un ļaujot sīvumam iznākt ārā.
• Sīvumu noņem arī cepšana eļļā. Lieko eļļu nosusina ar papīra dvieli.
• Sīvo un aso garšu dod sēklas — jo lielāks baklažāns un lielākas sēklas, jo vairāk sīvuma. Vislabprātāk baklažāns draudzējas ar jēra gaļu.
• Baklažāns lieliski sader ar sieriem, piemēram, fetas, kazas un mocarellas sieru.
• Baklažāna garšvielas ir baziliks, oregāno un timiāns.
• Izcili garšo pagatavots kopā ar jēra gaļu.
Avots: žurnāls Unas gardums 2010/rudens