Kāposts - kulinārijas mīkla? Der zināt, kā to pareizi gatavot un ēst
Tā ir viena no visu laiku visneizprotamākajām kulinārijas mīklām – kāpēc kāposti, kas pieejami visu gadu, tieši ziemā garšo vislabāk?
Tā kā kāpostiem piemīt diezgan negants raksturs smaržas un iedarbības ziņā, sadzīvošanas nolūkos der atcerēties:
- kāpostus ieteicams gatavot traukā ar ciešu vāku, lai aromāts pēc iespējas mazāk izplatītos telpā;
- lai mazinātu nepatīkamo aromātu, ūdenim, kurā vārās kāposti, var pievienot maizes garoziņu, valriekstu vai pētersīļu pušķīti;
- ķimenes, pievienotas ēdienam, mazinās gremošanas problēmas pēc kāpostu ēšanas; laba alternatīva ir arī fenheļa sēklas;
- pēc ēšanas var iedzert arī tasi kumelīšu tējas;
- kāposti kļūst vieglāk sagremojami, ja tos pirms gatavošanas uz divām dienām ievieto saldētavā;
- lai kāposti pilnībā izpaustu garšu, nevajag taupīt taukvielas, krējumu un arī gaļu to gatavošanā. Iespējams, nav veselīgi, toties garšīgi. Un reizēm der atļauties!
Avots: Iveta Galēja, žurnāls Labu Apetīti