Kā izvārīt rīsus, lai tie nesaķeptu un būtu irdeni?

Atbild Havjers Garsija, šefpavārs.

Foto: Imants Ķīkulis

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Foto: Imants Ķīkulis

Lai rīsi nesaķeptu, rīsu un ūdens attiecībai vārot jābūt 1:3. Tas nozīmē, ka uz vienu kilogramu rīsu jālej trīs litri ūdens. Rīsus katlā liek tikai tad, kad ūdens jau vārās, un pirms vārīšanas tos ieteicams noskalot, lai nomazgātu putekļus. Rīsus vāra, līdz tie uzbriest un liekais ūdens iztvaiko. Līdzīgi kā pasta, rīsi ir gatavi, kad no ārpuses tie ir mīksti, bet vidū vēl nedaudz pacieti (rīsi ol dente). Rīsus pēc uzvārīšanas nekādā gadījumā nevajag skalot, jo tā tiek nomazgāts viss labums. Kad rīsi izvārīti, tos ieber bļodā un, ar dakšām maisot, irdina. Ja rīsi nešķiet pietiekami irdeni, tiem var pieliet nedaudz olīveļļas. Lai rīsi nesaķeptu, svarīgi izvēlēties tikai labas kvalitātes rīsus, jo slikti rīsi vāroties sasūc sevī daudz šķidruma un ātri vien izšķīst.

 

Padoms no žurnāla Dienas ēdieni 2011/1

Reklāma
Reklāma