Ar ko atšķiras rauga mīkla no kārtainās bezrauga mīklas?
Atbild konditore Dina Gira: Nē, tās ir divas dažādas mīklas. Daudzu iecienītās smalkmaizītes pārsvarā tiek ceptas no kārtainās rauga mīklas. Cepot maizītes no šādas mīklas, tā pirms cepšanas noteikti jāuzraudzē (sagatavotā maizīte 10-15 minūtes jāpatur siltā vietā vai vismaz istabas temperatūrā). Cept var tikai uzraudzētu maizīti. Savukārt ar bezrauga kārtaino mīklu, ko parasti izmanto dažādu ogu un ābolu strūdeļu gatavošanai, jāstrādā ļoti ātri, kamēr tā vēl ir auksta, un maizītes krāsnī jāliek uzreiz pēc izveidošanas.
Ja mīkla kādu brīdi pastāv siltumā, cepoties vairs neveidosies kārtainajai mīklai raksturīgās kārtas. Ja šī mīkla nostāv siltumā pusi dienas, no tās vairs neko jēdzīgu nevar uzcept.
Kārtainās bezrauga mīklas priekšrocība ir tā, ka to var saldēt, ja nav paredzēts drīzumā cept, — sagatavo iecerētās maizītes un liek saldētavā, kad vajag, izņem, uzliek uz pannas, nedaudz atlaidina un šauj krāsnī.