Vai, vārot gaļas zupu, putas ir jānosmeļ?

Kā tur īsti ir ar tām putām — vai tās ir vērtīgas un nevajag nosmelt vai varbūt tomēr kaitīgas? 

Putas ir ūdenī vai sālsūdenī šķīstošās olbaltumvielas. Foto: Imants Ķīkulis

FOTO: Shutterstock.com

Putas ir ūdenī vai sālsūdenī šķīstošās olbaltumvielas. Foto: Imants Ķīkulis

Reiz skolā ķīmijas stundā, mācoties par olbaltumvielām, skolotāja teica, ka, vārot gaļu, putas, ko nosmeļam, ir vērtīgas olbaltumvielas, ko vienkārši izmetam. Man priekšā sēdošais teica: «Bet tās jau nav garšīgas.» Skolotāja atbildēja: «Vai tad kāds ir teicis, ka olbaltumvielām vienmēr jābūt garšīgām?» Tagad šad tad to atceros. Kā tur īsti ir ar tām putām — vai tās ir vērtīgas vai varbūt tomēr kaitīgas? OSKARS

 

Atbild GITA SKUDRA, Latvijas Lauksaimniecības universitātes Pārtikas tehnoloģijas fakultātes Uztura katedras lektore: "Putas ir ūdenī vai sālsūdenī šķīstošās olbaltumvielas. Tās ir ēdamas un nekādu kaitējumu cilvēka veselībai nenodara. Vārot zupu, putas var nenosmelt, bet tad jārēķinās, ka zupa vai buljons nebūs tik dzidrs un caurspīdīgs, jo, gaļu ilgstoši vārot, sākumā pacēlušās putu pārslas vārīšanas procesā atkal sadalās sīkās daļiņās un saduļķo zupu. Tāpēc, ja zupa tiek vārīta pašu ēšanai un putas netraucē, tās var arī nenosmelt. Bet, ja zupa tiek pasniegta viesiem, buljonam jābūt dzidram."

Reklāma
Reklāma

 

Padoms: žurnāls Dienas ēdieni 2011/3