Kad jācep sviestā nevis eļļā? Virtuves gudrības
Receptēs reizēm tiek uzsvērts „cep sviestā” vai, gluži pretēji, „nekādā gadījumā nedrīkst cept sviestā”. Kādos gadījumos drīkst, bet kādos nedrīkst cept sviestā?
* Sviestā noteikti nedrīkst cept, ja ēdiens jāgatavo augstā temperatūrā. Tad sviests sadeg, kļūst melns un ēdienam nav laba garša. Cepot zemā temperatūrā, sviests pamazām karamelizējas un piedod ēdienam patīkamāku garšu.
* Ja grib, lai ēdienam būtu izteikta sviesta karameles garša, sviestu pannā vispirms izkausē, ļauj nedaudz karamelizēties un tikai tad liek tajā cepamo produktu. Šādi var cept, piemēram, butes fileju vai sparģeļus.
* Ja ēdiens ir jācep vidējā temperatūrā, bet cepšanai gribas izmantot sviestu, iesaku miksēt vienādās daļās sviestu ar eļļu, piemēram, tējkaroti eļļas un tikpat daudz sviesta. Tad ēdienam būs kārotā sviesta piegarša, bet cepot tas nesadegs.
Atbild šefpavārs Ēriks Dreibants