3 receptes piparkūku un cepumu glazūrām

Glazūra ir tā, kas piparkūkām un cepumiem uzliek punktu uz i. Tā var būt gan klasiski caurspīdīga, gan biezi školādīga, gan sārta, dzeltena, zaļa...
Glazūras svētku galdu dara īpaši krāšņu!

FOTO: Shutterstock.com

Glazūras svētku galdu dara īpaši krāšņu!

Kā iegūst krāsainu glazūru?

Glazūras pagatavošana ir viena no no vienkāršākajām lietām kulinārijā, vienīgi jāzina pāris knifiņu. Kaut gan veikalos var nopirkt gatavās jeb ātri pagatavojamās glazūras, vairums no tām sagādā vilšanos, jo ir pārāk caurspīdīgas un garšo pārāk sintētiski. Izņēmums ir šokolādes glazūras, ko ir vērts pirkt. 

 

Mājās košu krāsu glazūras – sarkanas, zaļas, dzeltenas – var iegūt gan ar ekoloģiskajām pārtikas krāsām, gan ar dabīgajiem produktiem.

 

Sarkanās glazūras pamatā ir biešu sula, dzeltenās – safrāns, zaļās – spinātu sula. Maigi violetus rozā toņus panāk ar dažādām ogu un augļu sulām. Savukārt garšas nianses variē ar garšvielām vai citām piedevām, piemēram, ar kanēli, kafiju, vaniļu, apelsīnu sulu, ruma esenci.

 

Kas jāievēro glazūras gatavošanā

  • Šķidrumu glazūrai pievieno lēnām, pakāpeniski un ļoti uzmanīgi.
  • Ja gribi, lai šokolādes vai cita glazūra ir spīdīgāka, piepilini dažus pilienus eļļas.
  • Gatavo glazūru (pārsvarā tā ir šokolādes glazūra) kausē ūdens peldē, nevis uz tiešas uguns.
  • Uz cepumiem glazūru uzzied ar otiņu, uz lielākas virsmas, piemēram, kūkas, uzmanīgi uzlej un izlīdzini ar platu nazi vai lāpstiņu.

 

 

Vienkāršā olas baltuma glazūra

  • 1 olas baltums
  • 150 g pūdercukura
  • 1 ēd.k. citronu sulas
Reklāma
Reklāma

Olas baltumu puto, pamazām iesijā pūdercukuru, lēnām piepilini citronu sulu un saputo stingrās putās. 

 

Šokolādes glazūra

  • 30 g kakao pulvera
  • 200 g pūdercukura
  • 2 līdz 3 ēd.k. karsta ūdens

Pūdercukuru un kakao pulveri iesijā bļodā, pamazām pievieno karsto ūdeni un kuļ, līdz izveidojas viendabīga konsistence.

 

Sārtā glazūra

  • 250 g pūdercukura
  • 3 līdz 4 ēd.k. biešu sulas

Pūdercukuru iesijā bļodā. Nepārtraukti maisot, pamazām pievieno biešu sulu un sakuļ viendabīgā konsistencē.

 

Teksts: Iveta Galēja. 

Avots: žurnāls "100 labi padomi". Nr. 12/36, 2013.

Saistītie raksti